Hlavní obsah

Obžalovaný soudce si stěžoval na krácení práv a podjatost žalobce

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Závěrečnou řečí hlavního obžalovaného pokračoval ve čtvrtek pražský městský soud v projednávání případu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera a jeho údajné korupce a ovlivňování drogových kauz. Elischer si ve své poněkud obsáhlé závěrečné řeči stěžoval na krácení práv, nezákonnost své vazby či podjatost žalobce.

Obžalovaný soudce Ivan ElischerVideo: Novinky

 
Článek

Elischer předem avizoval, že jeho závěrečná řeč má sto dvacet stránek, jejímu přednesu se tak bude věnovat minimálně i v pátek. Ve čtvrtek mluvil zhruba šest hodin.

Už před dvěma týdny stihl její úvod, ve kterém prohlásil, že je nevinen. Připustil jen, že se choval nevhodně, když se se svým známým a spoluobžalovaným Nguyenem Quoc Hungem bavil o trestních věcech.

Obžalovaný si ve čtvrtek zkraje stěžoval, že si na jeho případ vrchní státní zastupitelství „neudělalo čas“ a „přenechalo“ ho městskému státnímu zástupci. Odkazoval přitom na minulý režim a vojenskou prokuraturu.

Státní zástupce žádá pro soudce Elischera 11 let vězení za braní úplatků

Krimi

Podle Elischera je žalobce Vladimír Pazourek podjatý a řídil místo soudu jeho vazbu. „Státní zástupce neobstaral v můj prospěch jediný důkaz,“ prohlásil Elischer.

Opětovně pak přirovnal státního zástupce k nechvalně proslulému komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi, známému mimo jiné z vykonstruovaných procesů z období stalinismu.

Elischer dále uvedl, že jeho stíhání pro přečin nadržování je nezákonné, protože začalo bez potřebného souhlasu prezidenta republiky.

Byla mu prý také krácena práva na obhajobu ze strany Národní centrály proti organizovanému zločinu, která mu prý nenechala dostatečnou lhůtu na prostudování spisu.

Ten měl na začátku 7200 stran a Elischer prý dostal na jeho prostudování tři dny, resp. šestnáct hodin, což Elischer spočítal na sedm a půl vteřiny na stránku.

„Obviněný má právo si prostudovat celý soudní spis i s přílohami,“ připomněl Elischer.

Mé chování bylo nevhodné a naivní, řekl soudce Elischer. Jeho řeč má 120 stran

Krimi

Podle obžaloby Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyen Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců.

V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze prý naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho služeb.

Policie našla v jeho soudní kanceláři obálku se zhruba 950 tisíci korun.

Elischer jakoukoliv vinu odmítá. Za zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování mu hrozí až dvanáct let vězení a také propadnutí majetku.

Do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit a pobírá polovinu svého platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám