Hlavní obsah

Obžalovaní z Vítkova mají až na jednoho bohatou trestní minulost

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čtením listinných důkazů pokračovalo v pátek u ostravského krajského soudu hlavní líčení se čtyřmi neonacisty, obžalovanými ze žhářského útoku ve Vítkově. Tentokrát líčení nepřineslo žádnou překvapivou informaci, která by už dříve nezazněla. Soud ale musí rozhodnout, zda dvěma z obžalovaných prodlouží vazbu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Doposud netrestaný Václav Cojocaru u soudu

Článek

Proces bude pokračovat v pondělí výpovědí dalšího soudního znalce, poté bude líčení s největší pravděpodobností odročeno a rozsudek by měl být vynesen až po několika týdnech.

Soudce v pátek přečetl například závěry znaleckých posudků, které se zabývaly analýzou střepů nalezených lahví. Na střepech podle informací, které z posudků vyplynuly, nebyly nalezeny žádné použitelné stopy, což dokládá, že pachatelé při útoku použili rukavice, aby ztížili policii práci.

Jediným zatím netrestaným je Václav Cojocaru

U soudu v pátek zazněly také zprávy o pověsti jednotlivých obžalovaných Jaromíra Lukeše, Davida Vaculíka, Ivo Müllera a Václava Cojocaru. Z nich vyplynulo, že nejbohatší trestní minulost má Lukeš. V minulosti byl odsouzen například za úvěrový podvod, vydírání, ale také za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

David Vaculík a Ivo Müller byli před šesti lety souzeni mimo jiné za útok na punkrockový koncert v opavském klubu Hangár, při kterém se spolu s dalšími lidmi vyzbrojili dřevěnými tyčemi, teleskopickými obušky a boxery. Na zařízení klubu způsobili škodu za více než 15 tisíc korun. Pouze Václav Cojocaru nebyl doposud soudně trestán.

Prodloužení vazby má být formalita

Krajský soud v Ostravě navíc v pátek v neveřejném zasedání musí rozhodnout o prodloužení vazby na Ivo Müllera a Jaromíra Lukeše. Informaci, zda jim vazba byla prodloužena, ale soud zveřejní až poté, co bude rozhodnutí obžalovaným doručeno, tedy nejdříve v pondělí. Podle účastníků řízení jde ale o pouhou formalitu a dá se téměř s jistotou očekávat, že soud vazbu obžalovaným prodlouží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám