Hlavní obsah

Obžalované v kauze kradeného obrazu Toyen soud definitivně osvobodil

– Praha
Právo, Radek Plavecký

Trojice mužů obžalovaných v případu kradeného obrazu malířky Toyen byla v úterý odpoledne definitivně zproštěna obžaloby. Odvolání proti rozsudku benešovského soudu se projednávalo u krajského soudu v Praze. Obě instituce rozhodly shodně - Josef Běhunčík, Patrik Šimon a Pavel Filip se nedopustili trestného činu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Obraz Severní krajina od Toyen

Článek

Obraz Severní krajina, který Toyen namalovala v roce 1931, byl v roce 1992 ukraden rodině Filípkových z domu na Benešovsku. Přes překupníky se dostal až k Běhunčíkovi, který jej v roce 1996 koupil od jiného galeristy.

Soudům se nepodařilo prokázat, že by Běhunčík věděl o tom, že dílo bylo kradené. „Obraz byl sice v policejní databázi kradených děl, ale ta nebyla až do roku 2002 veřejně přístupná, a navíc tam byl obraz uveden s jinými rozměry, než ve skutečnosti měl. To, že nesledoval pátrací relaci v televizi, to mu nelze klást za vinu,“ uvedla po vyhlášení osvobozujícího rozsudku soudkyně Helena Řičicová.

Běhunčík se při svém stěhování do zahraničí rozhodl obraz prodat. Kontaktoval proto v roce 2006 Filipa a Šimova, aby prodej zařídili. Šimon záhy zjistil, že dílo je kradené. Pokoušeli se proto s rodinou Filípkových uzavřít kompenzační dohodu. Původní majitelce Mladě Filípkové nabízeli 1,8 miliónu korun za to, že nikdy nebude zpochybňovat jeho vlastnictví díla s tím, že Běhunčík jej už dávno takzvaně vydržel, tedy že se stal po třech letech od koupě majitelem, protože netušil o krádeži.

Rodina je přes tato rozhodnutí soudů dál odhodlána bojovat o obraz prostřednictvím civilního soudu a žaloby o určení vlastnictví. Samotný obraz Severní krajina je zatím stále v depozitu Národní galerie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám