Hlavní obsah

Obžaloba: Kněz znásilňoval dívky, aby je odnaučil chuti na sex

– Havlíčkův Brod • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Hodně svérázně si podle obžaloby vyložil péči o své ovečky římskokatolický kněz Erik Tvrdoň. Státní zástupkyně ho posadila na lavici obžalovaných za to, že měl znásilnit a sexuálně zneužívat několik silně věřících žen a dívek, které se mu podvolily ze strachu z jeho církevní autority. Nejmladší bylo jen 13 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný kněz přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

U havlíčkobrodského okresního soudu, který začal jeho případ v úterý projednávat, mu hrozí za znásilnění, vydírání a pohlavní zneužití až 10 let vězení.

Tvrdoň, který v minulosti působil jako kněz na Svitavsku a Havlíčkobrodsku, měl začít dívky lákat už v roce 2006. Tehdy si podle obžaloby vyhlédl první dívku, které bylo v té době 15 let.

Začal si s ní psát SMS zprávy a postupně zaváděl hovor na sexuální tematiku a pak začal po dívce chtít její nahé fotky. Ta sice odmítala, ale nakonec jako silně věřící podlehla jeho vlivu a fotku mu poslala. Tvrdoň jí předtím měl poslat fotku svého přirození. „Protože měla starý mobil se špatným foťákem, koupil jí nový, aby mu mohla posílat kvalitnější fotografie,“ upozornila státní zástupkyně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Erik Tvrdoň (vpravo) při poradě se svým advokátem před začátkem jednání

V obžalobě stojí, že dívku následně ovládl svými řečmi o tom, kterak ji ochrání před ostatními muži, zavlekl ji do sakristie kostela a tam ji osahával. To se mělo opakovat ještě v několika desítkách případů i u dívky doma, kam se kněz měl vetřít pod záminkou doučování latiny. Když po dívce začal požadovat anální styk, vzepřela se mu a už se dál nestýkali.

Budeš mi spát nahá v náručí a vykoupu si tě.
kněz v SMS zprávě dívce

O tři roky později si měl Tvrdoň mezi svými farníky najít další dívku, které opět začal posílat oplzlé zprávy, přičemž byl schopen napsat i 100 SMS za večer. Dívka, která se chtěla stát jeptiškou, se mu svěřovala s tím, že už měla sexuální styk, načež kněz se měl chopit příležitosti a nabídnout jí, že ji odnaučí chuti na sex.

„Pozval si ji k sobě, posadil na klín, osahával a pak došlo k análnímu styku,“ konstatovala státní zástupkyně s tím, že dívka se stykem nesouhlasila, ale bála se knězi jako církevní autoritě odporovat.

Zneužil i vdovu 

Kněz se podle vyšetřovatelů nezastavil ani před louděním sexu po truchlící vdově. Dvaatřicetileté ženě nejprve pomáhal s pohřbem jejího manžela a pak prý začal vyzvídat, jak to zvládá bez chlapa a jaké má ráda polohy. Ženu podle spisu nakonec vlákal do auta, odvezl do lesa, kde ji začal osahávat. Nešťastnice začala plakat a klepat se strachy a Tvrdoň ji měl nakonec po neúspěšných pokusech  odvézt zpátky.

V září 2013 začal útočit na šestatřicetiletou ženu, která složila slib čistoty. Ženu nutil, aby před ním na webkameře masturbovala, a pak se měl vydat i za ní domů.

Je to manipulace, policie vypíchala ze třech tisíc SMS pár z nich, dali je dohromady.
kněz k SMS zprávám

„Nejprve ji znásilnil vibrátorem, což žena nechtěla, ale bála se ho jako církevní autority. Při další návštěvě řekl, že je nedůstojné, aby používal vibrátor a vykonal na ní pohlavní styk. Poté si obhrouble řekl o jídlo,“ pospala státní zástupkyně. „Byla jsem jako ovce,“ posteskla si poté žena.

Poslední případ, z kterého obžaloba kněze viní, se týká teprve třináctileté dívky, kterou si zval do jednoho z pražských bytů. Opět měl využít toho, že pocházela ze silně věřící rodiny. Její chudou matku finančně podporoval a dceru pozval do Prahy s tím, že jí nakoupí oblečení. Za každý kus pak chtěl pusu, nato si děvče dle obžaloby odvedl do bytu. „Tam si musela všechno oblečení zkoušet a on si ji fotil. Když pak šla do vany, přišel za ní a myl ji po celém těle,“ řekla žalobkyně.

Loudil nahé fotky

S dívkou pak měl vést čilou konverzaci a opět loudit její fotky. „Co dělají prsíčka, rostou? Vyfoť se mi, ať vím, jak rosteš. No jsi krásná,“ psal podle spisu Tvrdoň dívce. „Tatínečku, naživo to bude lepší, už se těším,“ reagovala dívka.

„Budeš mi spát nahá v náručí a vykoupu si tě. Nachystej si otázky ohledně pohlaví, všechno ti ukážu. Ale ne, že se budeš stydět, oddáš se mi s celou svou důvěrou,“ reagoval kněz. „Budu se snažit, ale když já se stydím, zkusím to ovládnout, když mi pomůžete,“ odpověděla dívka.

Sám Tvrdoň před soudem vystupoval velice sebevědomě. Před soud předstoupil v koženém kabátu a při svém vystoupení se ohnivě hájil a divoce gestikuloval, jako by byl zrovna na kazatelně. „Je to manipulace, policie vypíchala ze třech tisíc SMS pár z nich, dali je dohromady a udělali z toho takový hororový kontext. Tohle je falzifikace!“ rozčiloval se kněz nad obsahem zpráv, které si měl posílat s třináctiletou dívkou. Rodině prý jenom pomohl a děvče se na něj upnulo, protože postrádalo otce.

Prováděl prý exorcismus 

Rezolutně před soudem odmítl veškerou vinu, i co se týče dalších obvinění. O jedné z žen prohlásil, že prý byla posedlá zlým duchem. „Já jsem byl požádán, abych provedl exorcismus, což jsem učinil. Potom se jí ulevilo a nato se mi svěřila, že má neukojitelnou touhu po sexu s kněžími. Také zrovna s jedním knězem žila a chodili na skupinový sex. A vůbec se nemodlila! Já jsem se jí vždycky snažil jenom pomoct,“ hájil se.

Tvrdoňův obhájce chtěl před začátkem jednání vyloučit veřejnost s tím, že by se na světlo světa mohly dostat nevhodné informace, senát to ale zamítl s tím, že veřejnost má právo na informace o tom, co měl kněz provádět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám