Hlavní obsah

Obviněný policista chtěl podplatit vyšetřovatele

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do vyšetřovací vazby poslal soudce pražského kriminalistu Michala Vránu, který se minulý týden pokusil podplatit vyšetřovatele. Chtěl docílit toho, aby ho vyvinili z trestního stíhání za ozbrojené vydírání podnikatelů, které policisté zahájili loni v září.

Foto: Dana Ehlová
Článek

"Vyšetřovatelé na sedmadvacetiletého rošťáka připravili past tak, aby byl jednotkou rychlého nasazení zatčen přímo na schůzce a putoval do policejní cely," řekl zasahující policista.

Trestní stíhání Vrány se rozšířilo i o obvinění z nedovoleného ozbrojování. Při domovní prohlídce policisté totiž našli u Vrány větší množství zakázaného střeliva a pyrotechnického materiálu, které přechovával bez příslušného povolení.

Do služby se vrátil jen na chvíli

Pro šéfa obvodního policejního ředitelství v Praze 9 Jiřího Šaldy jako Vránova nadřízeného bylo zatčení a uvalení vazby osobním zadostiučiněním.

"Vránu jsem poslal do civilu již loni v září, když začal být trestně stíhán. Odvolal se a komise mu vyhověla. Takže letos v lednu se vrátil zpět do služby. Ale jen na chvíli. Okamžitě jsem ho se zpětnou platností postavil mimo službu. Musel vrátit služební odznak a zbraň. Postavením mimo službu byl také odříznut od policejních informací a zbaven policejních pravomocí," řekl Šalda.

Vrána působil v organizovaném gangu

Uvězněný Vrána působil ve čtyřčlenném gangu. Společně se třemi komplici se specializoval na vydírání podnikatelů, od kterých za použití hrubého fyzického násilí vymáhali údajné pohledávky. Například loni 16. února napadli v Praze 8 dvojici podnikatelů. Bili je pěstmi do hlavy, kopali po celém těle, mířili na ně pistolí s hrozbou, ze je zastřelí, pokud nezaplatí údajný dluh sto tisíc korun.

Krátce po letošním návratu do policejního sboru Vránův gang 11. ledna v Brandýse nad Labem po fyzickém útoku nutil podnikatele k vydání údajného dluhu 400 tisíc korun. Když zjistili, že u sebe nemá peníze, přinutili jej podepsat smlouvu o prodeji dvou osobních vozů, kterých se zmocnili.

Vránovi s komplici hrozí 8 let

Odhalení Vrány kriminalisté uvítali. "Důkazy proti němu byly průkazné již loni v září. Šaldův razantní zásah byl odůvodněný. Jenže dnes už, bohužel, neplatí, že již samo trestní stíhání je dostatečným důvodem pro vyražení drbana z policejního sboru, kde by neměla být absolutizována presumpce neviny. Kriminalista totiž má nad občany takové pravomoci a takový přístup k utajovaným informacím, že, pokud se dá na dráhu zločinu, může zmařit řadu policejních operací a vážně poznamenat osobní život lidí a jejich bezúhonnou pověst," komentoval případ kriminalista Rudolf Vogel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám