Hlavní obsah

Obří dotační podvod se škodou přes 300 miliónů řeší soud

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzu dotačního podvodu se škodou přesahující 300 miliónů korun, ve které figuruje kontroverzní podnikatel z Karvinska Radomír Prus, začal rozplétat Krajský soud v Ostravě. Případ se týká společnosti Exelsior Group, která se zabývá recyklací plastů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jeden z obžalovaných, podnikatel Radomír Prus (uprostřed) při debatě s advokáty.

Článek

Z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU jsou kromě Pruse obžalováni Vladimír Jirka, Petr Ondrašík a Robert Topiarz. „Při získávání dotace předstírali využití vlastních prostředků. Spolufinancování mělo být ve výši okolo 50 procent,“ uvedl státní zástupce Karel Kalda.

Podvod podle něj spočíval v tom, že obžalovaní použili už dříve zakoupené strojní zařízení. „Podle obžaloby byly stroje přeštítkovány. V rámci dotačních projektů obžalovaní předstírali, že byly pořízeny později, což doložili doklady od spřízněné obchodní společnosti se sídlem v Londýně a příslušnými finančními převody,“ vysvětlil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Při vstupu do soudní budovy se Radomír Prus usmíval.

Z EU tak měla čtveřice mužů podvodně vylákat na dotacích 267,75 miliónu korun a od českého státu dalších 47,25 miliónu. Jak řekl předseda senátu Jiří Richter, o náhradu škody ve výši 7,5 miliónu se přihlásil jen Státní fond životního prostředí ČR.

„Žádný z dalších subjektů nevyčíslil škodu ani se s žádným nárokem k trestnímu řízení nepřihlásil,“ doplnil soudce.

Obžalovaní vypovídat u soudu odmítli, každý z nich však přečetl své prohlášení, v němž jakoukoli vinu odmítl. „Doufám, že státní zástupce přehodnotí stanovisko. Během vyšetřování došlo k prokázání naší neviny. Ve spisu je jasně uvedeno, že jsme nic neudělali. Na takzvaných finančních machinacích neshledávám nic špatného,“ řekl Prus, který strávil téměř tři roky na Seychelách.

V souvislosti s obřím dotačním podvodem byl na něj dokonce vydán mezinárodní zatykač, který však ostravský krajský soud v polovině roku 2015 zrušil údajně kvůli procesním vadám. Prus se tak vrátil do ČR a hned se zodpovídal v kauze menšího úvěrového podvodu, který se stal před více než 10 lety.

Foto: Pavel Karban, Právo

Část obžalovaných v kauze obřího dotačního podvodu a jejich advokáti.

Prus a Topiarz byli jednateli v Exelsior Group, Prus navíc vlastnil 75 procent akcií firmy, Jirka byl jejím ředitelem. „Obžalobu kategoricky odmítám, za dotační prostředky byly zcela jasně nakoupeny nové stroje, což potvrdily posudky objednané policií i ty, které jsme si nechali vypracovat my sami. Jakýkoli dotační podvod je vyloučen,“ prohlásil Jirka před soudem a upozornil na to, že správné využití i vyúčtování dotací zkontrolovaly ministerstvo průmyslu a obchodu, finanční úřad i evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF). „A nikdo z nich se dodnes ke škodě a náhradě nepřihlásil,“ doplnil.

A podobně hovořil i Ondrašík, který byl účetním a ekonomem společnosti. „Nikdy jsem na žádné dotaci neshledal něco podezřelého. Vždy jsem pouze plnil příkazy nadřízených a nevím nic o tom, co by prokazovalo dotační podvod,“ sdělil.

Hlavní líčení má pokračovat v úterý. Obžalovaným hrozí v případě prokázání viny 5 až 10 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám