Hlavní obsah

OBRAZEM: Dělník se utopil na stavbě dálnice, druhý přežil cestu potrubím

Právo, Novinky, pno, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN
Aktualizováno

V zaplaveném výkopu na stavbě dálnice D47 na Novojičínsku se ve čtvrtek utopil dvaapadesátiletý dělník firmy z Ostravy. Druhému muži se podařilo vyplavat poté, co musel absolvovat cestu potrubím 200 metrů dlouhým. V jámě hluboké osm metrů pracovalo několik dělníků.

Článek

"Prasklo vodovodní potrubí a voda jámu zaplavila. Pod hladinou zůstali dva muži. Jednomu se podařilo vyplavat na hladinu. Dalšího, později už mrtvého, našli hasiči," popsal nehodu mluvčí novojičínské policie Zbyněk Tomšík.

Mrtvý muž se v potrubí zachytil. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Neštěstí se stalo krátce před druhou hodinou odpoledne v polích na okraji Fulneku. Pracovníci firmy vytvořili umělé koryto, kterým pak voda odtékala do nedalekého potoka. "Tím umožnili hasičům, aby se dostali do míst, kde dělník uvízl. Tlak jej vcucnul do prázdné roury," vysvětlil Tomšík.

Tlak vody vtlačil muže do starého potrubí

Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely se zatím neví, proč praskl jeden ze svárů na novém potrubí. „Vytvořila se tam prasklina o délce 1 metr a šířce asi 20 centimetrů. Silný tlak vody, asi dvanáct atmosfér, tryskající z nitra potrubí, oba muže vytlačil do starých a odstavených rour,“ řekl Kůdela. Jeden z mužů rourou putoval asi 200 metrů a pak se mu podařilo vyplavat. Druhý ale zůstal zaklíněn uvnitř ve vzdálenosti asi 30 metrů od místa prasknutí.

Na místě, kde potrubí prasklo, se vytvořilo jezero. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Při vyprošťování těla museli hasiči použít i těžkou stavební techniku. „Bagr prokopal rýhu ke zhruba deset metrů vzdálenému potoku, kam téměř všechna nahromaděná voda odtekla. Bylo to mnohem efektivnější řešení než klasické odčerpávání vody. Proto nebylo potřeba volat potápěče,“ dodal mluvčí hasičů.

Jeden z dělníků potrubím proplaval asi 200 metrů. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Reklama

Výběr článků

Načítám