Hlavní obsah

Obírala handicapované, sama naletěla. Soud se slitoval

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Důvěra některých lidí v osoby, které znají pouze z internetu a nikdy je osobně neviděli, nezná bohužel hranic. Drsnou lekci za náklonnost k „americkému vojákovi na misi“, ve skutečnosti ovšem podvodníkovi tahajícímu z dotyčné peníze, má za sebou žena, která pracovala jako opatrovnice mentálně handicapovaných lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena v malé vesnici na Znojemsku působila jako opatrovnice nesvéprávných klientů místního zařízení pečujícího o lidi s mentálním postižením. Jenže před dvěma lety začala jejich peníze z účtů, k nimž měla přístup, převádět na své konto.

Od téměř šesti desítek lidí postupně vysála 1,2 milionu korun. Velká část peněz pak skončila v zahraničí, neboť žena skočila na špek podvodníkovi vydávajícímu se za amerického vojáka na misi v cizině v nesnázích.

Od začátku spolupracovala s policií, poskytla i tabulku se spáchanou škodou. Činu se dopustila ze soucitu
obhájkyně

Okresní soud ve Znojmě ženu potrestal tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let a rozhodl o propadnutí jejího bytu. Právě proti tomuto trestu se žena odvolala k brněnskému krajskému soudu.

Přijít o byt by bylo nepřiměřené 

„Ten byt je její přístřeší, snaží se škodu uhradit i za pomoci rodiny. Získala takto přes 600 tisíc korun a poškozeným zbývá doplatit už jen menší částka. Proto by bylo neadekvátní a v rozporu s dobrými mravy vyslovit trest propadnutí věci. Navíc hned naproti jejímu bytu bydlí její těžce nemocná matka, o kterou se stará,“ horovala ženina obhájkyně.

„Od začátku spolupracovala s policií, poskytla i tabulku se spáchanou škodou. Činu se dopustila ze soucitu, sama se vlastně stala obětí neznámé organizované zločinecké skupiny,“ dodala advokátka.

Namísto milionů dolarů od „generála” má důvěřivá žena ze Znojemska dluhy

Krimi

Senát odvolacího soudu se soudkyní zpravodajkou Lenkou Králíkovou se nakonec nad ženou smiloval.

„Trest propadnutí věci, v tomto případ bytové jednotky, není možno za současné situace akceptovat. I s ohledem na okolnosti případu jsme ho shledali nepřiměřeným,“ konstatovala soudkyně Králíková s odkazem na předložený doklad o shromážděných financích určených na pokrytí škody. Žena tak mohla se slzami v očích přijmout podmíněný trest.

Zamilovaná žena z Přerovska uvěřila báchorce údajného amerického vojáka

Krimi

Podobné pokusy o vylákání peněz, kde v hlavní roli vystupují fiktivní vojáci či lékaři, zaměstnávají policisty napříč republikou. I přesto, že se podobné případy medializují, stále se najdou důvěřivé a často opuštěné ženy, které kouzlu neznámého cizince podlehnou. Policisté proto apelují, aby lidé neposílali peníze nikomu, koho znají pouze z virtuálního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám