Hlavní obsah

Oběti přepadení v Horusicích trýzní následky, uvedl u soudu znalec

Novinky, Pavel Orholz

Oběti loupežného přepadení v Horusicích na Táborsku před dvěma roky, po kterém zemřel majitel firmy a jeho švagr, stále trýzní psychické následky. Bojí se vycházet ven, nenavazují nové vztahy, vrací se jim živé vzpomínky. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou. V úterý to před krajským soudem v Táboře uvedl soudní znalec z oboru psychiatrie Jan Tuček.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní z přepadení firmy v Horusicích u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na lavici obžalovaných poslouchali jeho výpověď 33letý Róbert Simon a o čtyři roky starší Ivan Ivanovský z Ukrajiny, kterým hrozí až výjimečný trest doživotního vězení. Další tři členové vražedného komanda zatím policistům unikají.

„Trpí posttraumatickou stresovou poruchou, které se rozvinula na základě události v roce 2015. Stav lze označit jako chronický, stále prožívá obavy o svůj život, události se vrací ve vzpomínkách. Zůstanou trvalé poruchy v oblasti emoční a sociální. Zdržuje se hlavně doma, má jen dva blízké kamarády, doma se zamyká. Myslím, že bude mít problémy i v partnerském životě,“ uvedl o jedné z obětí Tuček, který zmínil, že stresující je také to, že nebyli dopadeni všichni pachatelé.

„Pokud tato porucha propukne, dá se říci, že bez léčení přetrvává,“ dodal Tuček. Obdobně hodnotil stav i dalších šesti obětí, které útok přežily.

Podle soudního znalce z oboru psychologie Václava Šnorka, počítali lupiči před přepadením v Horusicích s násilím, ale nepředpokládali smrt a tragické následky. „Počítali také s tím, že tam bude daleko méně lidí. To mohlo situaci vyhrotit. Už tam byli podruhé, což mohl být další faktor, který se na násilí podílel,“ uvedl také psychiatr Tuček.

Foto: PRÁVO - Pavel Orholz

Obžalovaní Ivan Ivanovský a Róbert Simon (vpravo) před Krajským soudem v Táboře.

Zatímco Ivanovského popsali oba znalci jako muže, který trpí specifickou poruchou osobnosti a jeho resocializace bude i k jazykovým schopnostem složitá, Simon je podle nich spíše muž, který podlehl vlivu okolí.

„Ivanovský emoce drží spíše pod kontrolou, ve vyhrocených situacích se může chovat impulsivně, “ míní Šnorek s tím, že má velmi nízkou míru empatie.

Násilí bylo prý naopak problémem pro Simona, který má jiný žebříček hodnot. Nebyla zjištěna žádná patologická motivace. „Svého činu lituje, ale je to lítost povrchní. Žije bezprostřední přítomností, je také lehkovážný, neuváží důsledky svého jednání,“ konstatoval k Simonovi Šnorek.

Pětičlenný gang zaútočil na rodinnou firmu večer 16. září 2015. Muži byli maskováni lékařskými rouškami, kuklou a jeden z nich, údajně Ivanovský, měl v ruce plynovou pistoli. Zaútočili velmi rychle na osm zaměstnanců a rodinných příslušníků, které spoutali. Některým z nich dali na hlavy papírové krabice a mlátili je výfukem do hlav i hrudníků. Kopali do nich a nešetřili pěstmi. Nakonec si z místa činu odnesli 328 tisíc korun. Loupež prý byla předem pečlivě naplánovaná.

Oba obžalovaní připouštějí, že na místě pro peníze byli, ale odmítají jakoukoliv účast na surovém bití, které vedlo ke smrti dvou mužů. Soud by měl pokračovat podle předsedy senátu Petra Černého ve středu závěrečnými řečmi a ve čtvrtek by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Znalci potvrdili brutalitu útoku v Horusicích

Soudní lékaři z oboru patologie Zdeněk Šenkýř a František Vorel v pátek při výpovědi před táborským soudem potvrdili, že útok pěti mužů na rodinnou firmu...

Výběr článků

Načítám