Hlavní obsah

Oběti měl zasadit osmatřicet ran nožem, hájí se strachem o život

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Před královéhradeckým krajským soudem v pondělí stanul 34letý Martin Kaplan, který podle obžaloby letos v lednu 38 ranami ubodal svého 27letého známého. Obžalovaný se před soudem hájil tím, že měl při rvačce strach život; jeho oběť na něj údajně vystřelila z plynové pistole. V případě prokázání viny hrozí Kaplanovi až 20 let za mřížemi.

Foto: René Chvalina, Právo

Martin Kaplan v doprovodu justiční stráže dorazil k soudu přímo z vazby.

Článek

"Po předchozí slovní rozepři a následném fyzickém napadení v úmyslu ho usmrtit opakovaně bodal kuchyňským nožem poškozeného, kterému tímto útokem, vedeným velmi brutálním způsobem, způsobil nejméně osmatřicet bodných a bodnořezných ran," stojí ve spisu obžaloby.

Ke konfliktu došlo 30. ledna letošního roku v zahradní chatce v Pardubicích, kam Kaplan přišel navštívit svého známého. Nejdříve klidná rozprava mezi oběma muži se zvrhla ve rvačku a skončila smrtí jednoho z nich. Důvodem konfliktu měla být přítelkyně oběti, která byla bývalou družkou obžalovaného.

Poté vytáhl pistoli a vystřelil. Já našel nůž a bodl jsem ho. Slyšel jsem potom cvakání pistole, a tak jsem bodal dál.
Martin Kaplan

"Nelíbilo se mu, že se s ní ještě občas scházím a píšu jí textové zprávy. Řekl jsem mu, ať to nechá na ní, jestli se se mnou ještě chce scházet. Pak se na mě vrhnul a začali jsme se prát. Poté vytáhl pistoli a vystřelil. Já našel nůž a bodl jsem ho. Slyšel jsem potom cvakání pistole, a tak jsem bodal dál," popsal u soudu incident Kaplan.

"Nevyznám se ve zbraních, ale když vystřelil, měl jsem strach o život, proto jsem sáhnul po noži, který jsem měl v batohu a při rvačce z něj vypadnul," hájil se obžalovaný. Podle jeho slov z přípravného řízení nechtěl oběti ublížit, pouze se bránil útoku. Na dotaz soudkyně, proč zasadil poškozenému celkem 38 ran, řekl, že si nepamatuje, kolikrát bodl.

Podle obžaloby byl útok velmi brutální. "Příčinou smrti bylo vnitřní a zevní vykrvácení při mnohočetných řezných, bodných a bodnořezných ranách obličejové a vlasové části hlavy, krku, trupu a obou horních končetin," stojí v obžalobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám