Hlavní obsah

Oběti mačetového útoku u soudu sledovaly vlastní napadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Oběti takzvaného mačetového útoku ve čtvrtek při neveřejném líčení u Krajského soudu v Liberci sledovaly na videozáznamu, jak je předloni v Novém Boru napadla pětice útočníků. Ani jeden z napadených se nechtěl po líčení k případu vyjadřovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové je pro ně událost stále traumatickým zážitkem. "Bylo evidentní, že jim to (promítání) není příjemné. Konflikt byl výjimečný a oni doteď bojují se vzpomínkami a snaží se je vytěsnit," uvedla Drahotová.

Podle ní napadení muži s obžalovanými vypovídali částečně ve shodě, zejména o situacích, které byly přehledné. "Z pohledu toho, jak velká byla skrumáž lidí, nebylo možné přesně určit v některých situacích útočníky," dodala Drahotová.

Podle státního zástupce Radima Kadlčka ale jejich výslechy nepřinesly nic překvapivého. "Zpravidla byli schouleni, bránili se a nesledovali osoby útočníků," řekl.

Hlavní líčení bylo odročeno na 13. června. K záběrům z napadení by se měli vyjádřit ještě další tři svědci a je potřeba vypracovat znalecký posudek na obžalovaného Jakuba Žigu.

Při incidentu v novoborském baru Pivní pomoc v srpnu 2011 byli zraněni tři lidé, ohrožen byl život jednoho z nich. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční. Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám