Hlavní obsah

Obchodníci s kokainem vyvázli s mírnými tresty

Právo, Petr Knötig
BRNO

Úleva na tváři 25letého Marka Mitidieriho zavládla ve čtvrtek odpoledne po té, co ho soud za pomáhání obchodu s kokainem potrestal jen třemi roky ve věznici s dozorem. Jeho 48letý otec Berardino si odsedí šest let ve stejném typu vězení a navíc přijde o 21 tisíc švýcarských franků, které do obchodu s kokainem investoval, a které propadnou státu.

Foto: Promo Skyline
Článek

"Státní zástupkyně navrhovala trest v rozmezí 10 až 15 let, ale při líčení se nepodařilo prokázat, že by oba byli napojení na organizovanou síť dealerů drog ve více zemích. Navíc nebyli u nás ani v Itálii trestáni, takže podle názoru soudu žili řádným životem, a to až do spácháni trestného činu, ze kterého byli obžalováni," uvedl předseda senátu Vlastimír Čech.

Tento proces má i jedno unikátní pozadí, protože poprvé byl v ČR nasazen na dealery drog policejní agent cizího státu, který tu operoval s českými kolegy a se souhlasem české policie. Šlo o agenta z Holandska, který měl u Berardina Mitidieriho vzbudit důvěru cizince, který má kontakty na dodavatele kokainu.

Domluvili obchod s policejními agenty

Podle obžaloby Berardino Mitidieri v rozmezí let 1998 až 2000 prodal dvěma mužům jeden a půl kilogramu kokainu za víc jak 2 milióny korun. Posléze v prosinci 2001 domluvil nákup kokainu z Holandska od dvou policejních agentů, za který by na černém trhu vydělali nejméně 2 až 3 milióny korun.

U prosincového obchodu s policejními agenty už byl i jeho syn, protože jeden z agentů byl Holanďan a mluvil jen anglicky, takže Marko dělal tlumočníka. Obchod domluvili a pro zboží si přišli 10. prosince 2001 do restaurace U Svobodů v Troubsku u Brna. Tam však už čekali jak agenti s kokainem, tak i zásahová jednotka, která je zadržela.

S verdiktem nesouhlasí ani jedna strana

"Já jsem nevinen a jen jsem naletěl těm dvěma mužům, kteří mě k obchodu přemluvili. Když tady poslouchám, jak státní zástupkyně navrhuje mému synovi 10 let vlastně za nic, tak si říkám, že nemá srdce. Vždyť nic neudělal a má jít do vězení na tak dlouho," naříkal v závěrečné řeči Berardino Mitidieri.

Odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání, protože v procesu podle jejich obhájce prý bylo mnoho pochybení policie. Státní zástupkyně byla s verdiktem soudu také nespokojená a na místě se odvolala. "Tresty jsou mírné a myslím, že škoda je tak vysoká, že by si zasloužili přísnější," dodala k verdiktu soudu žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Obhájce musel vypovídat na policii

Brněnský advokát Pavel Hála byl ve středu večer policisty vyslýchán v případu ohrožení dvanáctileté dcery státní zástupkyně Evy Žďárské. Hála žalobkyni...

Výběr článků

Načítám