Hlavní obsah

Obchodníci s kokainem se rozsudku nedočkali

Právo, Petr Knötig
BRNO

Na svůj osud si ještě musí nějaký čas počkat sedmičlenná skupina obžalovaných, kteří se u Krajského soudu v Brně v pondělí zodpovídali z obchodu s kokainem a extází. Obě drogy podle obžaloby vozili z Nizozemí do ČR a Rakouska. Soudci sice ukončili dokazování a vyslechli závěrečné návrhy, ale rozsudek zatím nepadl protože na svůj závěr si tříčlenný senát vyhradil čas na rozmyšlenou.

Článek

"Jde o velmi náročnou věc a musíme pečlivě zhodnotit předložené důkazy a návrhy z obou stran. Není možné si vzít jen několik hodin. Proto jsme se rozhodli líčení odročit," uvedl předseda senátu Miroslav Novák.

Kokain doma ředil kreatinem

Sedmičlenný gang podle obžaloby vedl Jozef Bílek, který zajišťoval dodávky kokainu a extáze z Holandska, kde měl své dodavatele. V ČR už na něj čekal tým lidí, kteří se starali o další distribuci drog a to jak v našem území, tak i do Rakouska. Tam to měl podle žalobkyně na starosti Rakušan Herbert Schweibar.

"Bílek vozil z Nizozemí kokain, který pak doma na domácím lisu ředil kreatinem. Ze 130 gramů kokainu tak získal zhruba 210 gramů. Kokain kupoval za téměř 30 euro za gram a prodával ho za 45 a ž 55 euro za gram," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Eva Žďárská, která soudu vypracovala i podrobný rozbor hovorů, které policie pořídila při odposleších. V závěrečném návrhu pak navrhovala tresty od 10 let výše, podle podílu na obchodu.

Za kokain odsouzen už v Německu

Obžalovaní většinou využili svého práva a nevypovídali. Jozef Bílek, který je onkologicky nemocný, odmítl, že by tvrzení obžaloby bylo pravdivé. "Do ČR jsem žádné drogy nevozil. Připouštím, že jsem byl pro kokain v Holandsku, ale místem určení byla Vídeň. Navíc jsem za to již byl v Německu odsouzený," uvedl při výslechu Bílek, který se pondělního líčení ze zdravotních důvodů neúčastnil.

V závěrečných návrzích pak obhájci zpochybnili důkazy, které státní zástupkyně předložila a tvrdili, že ani odposlechy jasně neříkají nic o tom, že by banda obchodovala s kokainem. "Jestliže se v rozhovorech mluví o lahvích, tričkách nebo kolech, pak není jasné, že jde o drogy. To je pouze výklad žaloby a soud by měl mého klienta zprostit obžaloby," řekl mimo jiné obhájce Herberta Schweibara Petr Poledník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám