Hlavní obsah

O odposlechu v kanceláři věděl soudce z kauzy Sisák tři čtvrtě roku

Právo, Jakub Troníček

Zhruba před měsícem vyšlo najevo, že v rámci insolvenční kauzy kolem kontroverzního finančníka Petra Sisáka policie dlouhodobě odposlouchávala také dva českobudějovické soudce. Nebylo to však podle zjištění Práva minimálně pro jednoho z nich žádné překvapení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Sisák

Článek

Soudce Miroslav Veselý, kterého detektivové v případu vedou jako svědka, totiž o štěnici ve své kanceláři v budově soudu věděl s jistotou od loňského května. Vyplývá to z přepisu jeho nedávné výpovědi před vyšetřovateli, se kterým mělo Právo možnost se seznámit.

O odposlechu v kanceláři informoval Veselého podle jeho vlastních slov Sisákův dvorní právník Ivo Hala, který je v kauze také obviněn. „V květnu loňského roku mě na chodbě soudu kontaktoval Ivo Hala, který mi v mobilním telefonu ukázal ofocené rozhodnutí o povolení odposlechu,“ řekl u výslechu minulý týden Veselý. Zároveň dodal, že ve stejné době čelil výhrůžkám trestním oznámením, a proto celou věc oznámil Generální inspekci bezpečnostních sborů.

„Vzhledem k tomu, že odůvodnění rozhodnutí soudu mi připadalo velice zavádějící a zkreslující pouze za účelem dosažení dalšího monitoringu mé kanceláře, bylo to důvodem, proč jsem se obrátil na generální inspekci,“ uvedl podle protokolu Veselý.

Dostal informace, že je vůči němu vedeno trestní řízení, respektive že jsou některé skutečnosti typu nasazení operativní techniky
advokát Lukáš Trojan<br/>

Hledání krtka

Policie ho v rámci kauzy týkající se sporných insolvenčních řízení s další českobudějovickou soudkyní Marií Červinkovou podezírala, že šel Halovi a Sisákovi v rámci své činnosti tzv. na ruku. Ani jednoho soudce ale dosud detektivové z ničeho neobvinili a oba nadržování ústřední dvojici případu odmítli.

Tvrzení Veselého je přitom důležité, protože potvrzuje dřívější spekulace o zásadních únicích informací z citlivého a utajovaného spisu.

Zapadá totiž přesně do vyjádření Halova advokáta Lukáše Trojana, který už krátce po lednovém zatýkání v kauze do médií prohlásil, že jeho klient měl k dispozici podrobnosti o policejním šetření zhruba před rokem.

„Dostal informace, že je vůči němu vedeno trestní řízení, respektive že jsou některé skutečnosti typu nasazení operativní techniky,“ řekl před měsícem Trojan.

Hala se obrátil na inspekci

Pro Právo ve středu upřesnil, že dokumentem, který se Halovi dostal do rukou, mělo být právě zmíněné rozhodnutí soudu o nasazení odposlechu do Veselého kanceláře. Také Hala se podle Trojana ve stejné době jako Veselý v této souvislosti obrátil na inspekci.

Ta od té doby šetří, odkud a od koho zásadní informace tzv. vytekly, oficiálně ale celou věc odmítá komentovat. „Je to společná práce státního zastupitelství a policie, aby toho takzvaného krtka, který vynesl informaci, našly a ten člověk byl potrestán,“ řekl k tomu před časem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

O úniku informací v souvislosti se Sisákovou kauzou se spekuluje i proto, že finančník spolu s Halou v předvečer policejní akce odjel do zahraničí a zatýkání se tak oba vyhnuli. Na policii přišli sami až o několik dní později a od té doby jsou ve vazbě. Kvůli údajným únikům informací pražské vrchní státní zastupitelství vyměnilo i většinu členů vyšetřovacího týmu.

Tlačili prý spíše věřitelé

Právo už dříve s odkazem na text obvinění Sisáka a spol. informovalo, že podle policie se měl Veselý přimlouvat za Halu coby svého dlouholetého známého u svého kolegy.

Soudce při svém nedávném výslechu dobré vztahy s tímto jihočeským rodákem připustil, jakékoliv ovlivňování insolvencí v jeho prospěch ale důrazně odmítl.

Samotné informace o odposlouchávání své kanceláře si Veselý podle svých slov z výslechu dal do souvislosti s e-mailem, který se k němu ve stejné době dostal přes média a který obsahoval výhrůžku trestním oznámením na jeho osobu.

„Vnímal jsem to jako určitou hrozbu. To trestní oznámení mělo být podle e-mailu podáno zástupcem Městské části Praha 6,“ uvedl Veselý minulý týden do protokolu.

Praha 6 byla spolu s dalšími pražskými městskými částmi a firmami jedním z věřitelů Sisákovy Via Chem Group, kteří se snažili domoci se svých peněz utopených v bezcenných dluhopisech této společnosti za stovky miliónů korun.

„Připadalo mi to jako vyvíjení maximálního tlaku ze strany těchto věřitelů,“ řekl policistům na adresu zmíněného e-mailu Veselý. Ten také do protokolu naopak odmítl, že by ho jakkoliv ovlivňoval Hala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám