Hlavní obsah

O herce Matáska a Dolanského se kvůli falešným řidičákům zajímá kriminálka

Právo, Josef Koukal

Dva herci činohry Národního divadla (ND) David Matásek (49) a Jan Dolanský (34) uvízli podle informací Práva v policejní síti při rozkrývání nelegálního obchodu s řidičskými průkazy.

Foto: Archiv Právo

David Matásek

Článek

Kauza, kterou vyšetřuje karlovarská hospodářská kriminálka, se rozrůstá na území celé republiky a lidí, kteří si měli řidičáky kupovat, obvinila policie už přes šedesát.

Oba herci jsou mezi vyšetřovanými a podle informací Práva jim hrozí obvinění kvůli podezření, že získali řidičské oprávnění k nejsilnějším motocyklům, aniž by prošli povinnými testy.

Oba herci však rezolutně odmítli, že by je policie vůbec kontaktovala. „To jsou nějaké úplné bláboly,“ prohlásil Dolanský.

Jsem ve Slovinsku a o ničem nevím.
David Matásek

Sdělení obvinění údajně nepřevzal, a nebyl prý dokonce v této kauze ani vypovídat na policii.

„Ne. Fakt nevím, co se přihodilo. Přijde mi, že je to blbost,“ podotkl Dolanský. „Mohu stoprocentně potvrdit, že mi policií žádné sdělení nebylo předáno,“ uvedl dále.

Foto: Profimedia.cz

Jan Dolanský

Na dotaz, zda dostal alespoň předvolání k podání vysvětlení, reagoval stejně jednoznačně. „Nevím, co se snažíte vytvořit za kachnu, ale nezlobte se, fakt ne,“ poznamenal Dolanský.

Obviněných denně přibývá

Matásek ve stručné SMS zprávě uvedl jedinou větu. „Jsem ve Slovinsku a o ničem nevím,“ napsal Právu.

Podle mluvčího činohry ND Tomáše Staňka se na půdě první scény doposud žádný delikt obou herců neřešil.  „Kdyby však k nějakému trestněprávnímu řízení došlo, museli bychom se k tomu z hlediska zákoníku práce jako zaměstnavatel nějak postavit,“ podotkl Staněk s tím, že do divadla zatím žádné informace nepronikly.

„Žádná jména vám samozřejmě potvrdit nemohu,“ uvedla v pondělí mluvčí karlovarské policie Andrea Kávová.

„Padlo už přes šest desítek obvinění. Všechna se týkají lidí, kteří si za úplatek pořídili řidičské oprávnění, aniž by absolvovali nějaké jízdy, testy, zkrátka zkoušky tak, jak podle zákona mají být,“ podotkla s tím, že mezi obviněnými jsou i cizinci.

Policie stíhá také čtyři provozovatele autoškol, kteří měli s doklady obchodovat. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí tresty od dvou do deseti let.

Jak Kávová dále uvedla, obviněných prý přibývá každým dnem. „Policisté jezdí po celé republice, protože se jedná skutečně o rozsáhlou síť trestné činnosti,“ dodala mluvčí.

Historicky největší zátah na obchodníky s nelegálními řidičáky zahájila policie začátkem června, když v Praze a v západních Čechách pozatýkala několik šéfů autoškol. Zadržen byl i úředník mariánskolázeňské radnice, který podvody pomáhal legalizovat.

Mezi lidmi, kteří si u nich doklady pořizovali, byli i ti, kteří přišli o řidičské oprávnění kvůli svému chování na silnici, bez testů získali někteří zájemci i řidičáky na autobus nebo nákladní automobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám