Hlavní obsah

Nutná obrana u soudu neprošla, zabití překvalifikoval na vraždu

Novinky, Jan Středa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze ve středu překvalifikoval čin v případu Ukrajince Ivana Halyshyna, který v prosinci 2016 zabil svého známého. Muž tvrdil, že to bylo nechtěně a v sebeobraně. Odvolací soud mu však neuvěřil a místo původního zabití mu vyměřil trest za vraždu. Jeho výši však ponechal, Halyshyn má ve vězení strávit šest let.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Překvalifikování trestu žádala státní zástupkyně, podle níž obžalovanému nehrozilo tak velké ohrožení, aby se musel bránit v takové míře. Chtěla i umístění muže do přísnějšího typu věznice.

Soud její žádosti částečně vyhověl, čin byl tedy kvalifikován jako vražda. „Obžalovaný překročil mez nutné obrany,“ sdělil soudce Petr Smrž. Výši a výkon trestu ale zachoval v původním znění, tedy šest let odnětí svobody ve věznici s ostrahou a deset let vyhoštění.

Incident se odehrál v prosinci roku 2016. Halyshyn tehdy se svým známým, rovněž Ukrajincem, popíjel. V průběhu večera se pak pohádali, protože Halyshynovi dlužil peníze. Podle výpovědí mu následně vyhrožoval, že ho udá na policii kvůli prodeji drog (který se následným vyšetřováním prokázal).

Muž však na výhrůžky reagoval agresí a Halyshyna údajně napadl baseballovou pálkou. Udeřil ho do ramene, pálka mu ale z ruky vyklouzla a sáhl po noži. Halyshyn se podle svých slov cítil ohrožen na životě a bránil se pěstmi, zmíněnou baseballovou pálkou, ale i jinými předměty. Svému protivníkovi způsobil krvácení do mozku s následkem smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám