Hlavní obsah

Novorozenec umíral mezi střepy nedaleko babyboxu, soud potvrdil matce 15 let

– Praha
Novinky, kub

Za vraždu novorozence potvrdil ve středu Vrchní soud v Praze patnáctiletý trest ženě (32) z Teplic, která podle vyšetřovatelů loni v dubnu hodila své dítě krátce po porodu do kontejneru na sklo. Nedaleko místa činu je přitom babybox, o kterém obžalovaná podle vyšetřovatelů věděla. Ženě hrozil i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud potvrdil matce 15 let za vraždu novorozenceVideo: kub, Novinky

 
Článek

Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné, lze se pouze dovolat k Nejvyššímu soudu.

Trestní senát soudce Jiřího Lněničky uvedl, že podle všeho se na narození dítěte žena nepřipravovala a příchod potomka na svět jí přišel nevhod. „Místo, aby poskytla patřičnou pomoc, tak dítě zabalila do nějakých hadrů a hodila do kontejneru, čímž způsobila jeho smrt,” dodal Lněnička.

Podle obhajoby se měl soud zabývat ještě znaleckým zkoumáním, zda u obžalované nedošlo k rozrušení způsobenému porodem. Soud ale další návrhy na důkazy a znalecké posudky zamítl.

Patnáctiletý trest uložil ženě letos v květnu Krajský soud v Ústí nad Labem. Obžalovaná soudu tvrdila, že o těhotenství nevěděla. Podle soudních znalců je ale značně nepravděpodobné, že by příznaky těhotenství nepoznala vzhledem k tomu, že v minulosti již dvakrát rodila. Podle soudu svůj stav před okolím tajila.

Žena se hájila rovněž tím, že po porodu byla rozrušená a v osudnou chvíli jednala zmateně.

Žalobce navrhoval trest na spodní hranici sazby, což v tomto případě odpovídalo patnáctiletému trestu. Podle krajského soudu obžalované nepřitěžovala žádná okolnost, dříve nebyla soudně trestaná a dosud byla hodnocena jako dobrá matka. K činu se rovněž částečně přiznala a svého jednání litovala. Podle znaleckého posudku z oboru psychologie má žena podprůměrný intelekt a nezvládá zátěžové situace.

BEZ KOMENTÁŘE: Žena u soudu kvůli vraždě dítěteVideo: Karel Otcovský, Právo

Žena živého chlapce porodila loni 18. dubna doma v koupelně do vany, její druh a dvě děti v tu dobu spali ve vedlejším pokoji. Krátce po porodu dítě zabalila do trička a povlečení, dala do pytle na odpadky a hodila do kontejneru na sklo před domem.

Dítě zemřelo kvůli neposkytnutí základní poporodní péče a selhání dechu, tělo našel o den později mezi střepy muž, který prohledával popelnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám