Hlavní obsah

Novorozeně hodila v igelitce do potoka, teď jí hrozí dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Až dvacet let vězení hrozí pětadvacetileté ženě ze Šumperska, která loni podle obžaloby zadusila své novorozeně a tělíčko hodila v igelitové tašce do potoka. Případem se v pondělí začal zabývat olomoucký krajský soud.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Eskorta přivádí pětadvacetiletou ženu na jednání Krajského soudu v Olomouci.

Článek

Tragédie se stala loni v květnu v Novém Malíně na Šumpersku. Těhotná dívka podle obžaloby po celou dobu svému okolí včetně svého přítele tvrdila, že přibývá na váze kvůli problémům se štítnou žlázou. Chlapečka porodila na záchodě. Podle státní zástupkyně Michaely Šokové poté dítě udusila tak, že mu překryla dýchací cesty. Mrtvé novorozeně vložila do igelitové tašky a hodila do potoka u domu, kde bydlela. Tašku s dítětem našel v potoce místní člověk.

Neměla prý zaplaceno zdravotní pojištění

Dívka před soudem tvrdila, že byla přesvědčena o tom, že je dítě mrtvé. "Připadalo mi jako panna. Přikládala jsem k němu ucho, pak jsem ho dala do igelitky," uvedla dívka. Popírala však, že by novorozence sama udusila. Stát se to podle ní mohlo tím, jak jej vložila do tašky. Do potoka tašku hodila s předpokladem, že ji voda odnese a všechno se tím podle ní smaže.

Mladá žena tvrdila, že těhotenství začala registrovat až v dubnu. K lékaři nešla, neboť prý neměla zaplaceno zdravotní pojištění. Nesvěřila se ani svému příteli, se kterým měla tříletý vztah. Dívka nakonec soudu přiznala, že jednala chybně.

„Měla jsem zavolat záchranáře”

„Měla jsem zavolat záchranáře," dodala žena. Její tehdejší přítel před soudem nechtěl ani vyslovit její jméno. Vypověděl, že mu často lhala. „Že byla těhotná, jsem nevěděl. Všiml jsem si, že jí roste břicho a poslal jsem jí k doktorovi. Tvrdila, že tam byla a že těhotná není," uvedl muž.

V den porodu prý neustále chodila na záchod, chovala se ale prý normálně. „To, že porodila, jsem se dozvěděl až od policie. Když soused našel to tělíčko, šel jsem se kouknout, proč jsou na mostě policajti," uvedl mladík.

„Když jsem jí to řekl, že to našli, odpověděla mi, že je to strašný, jak to může někdo udělat, že je v Šumperku babybox," vypověděl muž. Dodal přitom, že rodinu plánovali, dívka to však odkládala kvůli údajným problémům se štítnou žlázou. Dodnes si její chování nedokáže vysvětlit.

Jen několik dní po tragédii v Novém Malíně našli policisté v Olomouckém kraji dva mrtvé novorozence v lese u Paseky na Olomoucku. Během vyšetřování se však zjistilo, že novorozená dvojčata se podle výsledků pitvy už narodila mrtvá. Matka tak za jejich smrt nebyla stíhána.

Reklama

Výběr článků

Načítám