Hlavní obsah

Novoroční útok Romů ve Varnsdorfu měl rasový motiv

– Varnsdorf • Aktualizováno
Právo, ape

Dva podezřelí z novoročního napadení ve Varnsdorfu nedaleko ubytovny Sport byli v pátek dopoledne obviněni z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví. U jednoho z nich mělo podle policistů jeho jednání rasový podtext. Oběma 35letým mužům hrozí až tříleté vězení, jsou vyšetřováni na svobodě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Obviněné zadrželi kriminalisté ve čtvrtek odpoledne. Měli patřit ke skupince mužů, kteří krátce po silvestrovské noci ve Varnsdorfu fyzicky napadli dva muže a dvě ženy.

Podle jednoho z napadených mělo zaútočit pět mladých Romů. „Oba pětatřicetiletí pánové se zodpovídají z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví, přičemž jeden z nich má situaci zkomplikovanou o skutečnost, že jeho jednání má rasový podtext,“ uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Policisté v současnosti prověřují trestní odpovědnost dalších osob údajně patřících ke skupince útočníků.

Na Šluknovsku se loni odehrálo několik napadení s rasovým podtextem. Jedno z nich, kdy velká skupina romských mladíků surově zbila několik místních, zavdala příčinu k řadě protiromských demonstrací, které se zejména ve Varnsdorfu na podzim odehrály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám