Hlavní obsah

Notorická převaděčka znovu dopadena

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LANŽHOT

Dobrý odhad měli v noci na středu policisté z hraničního přechodu na dálnici D 2 nedaleko Lanžhota na Břeclavsku. V zavazadlovém prostoru vozidla, které podrobili důkladné kontrole, našli tři běžence z Číny.

Článek

"Osmatřicetiletá řidička přijela na hraniční přechod v Lanžhotě ze Slovenska v úterý ve 22.30 hodin. Policisté ji nasměrovali do odstavného pruhu. Po otevření zavazadlového prostoru objevili běžence. Původně se domnívali, že jsou v kufru Škody Superb dvě osoby, nakonec ale vylezli tři muži," řekl mluvčí Oblastního ředitelství Cizinecké a pohraniční policie České republiky v Brně Roman Skřepek.

Řidička z Prahy původně policistům tvrdila, že nemá ponětí, jak se cizinci do jejího auta dostali, prý si to neumí vysvětlit. Historka vzala za své v okamžiku, kdy se jeden z běženců přihlásil k vlastnictví batohu na zadním sedadle vozu. V zavazadle byly také jeho cestovní doklady.

Odsouzena i v Německu

Policejní instinkt muže zákona skutečně nezklamal. Žena, která Asiaty převážela, byla teprve nedávno propuštěna z vězení, kde si odpykala trest - jak jinak - za pomoc běžencům v překročení státní hranice. Trestný čin nedovoleného překročení státní hranice, kam podle trestního zákona patří i doprava běženců přes hranice, jí byl v minulosti již dvakrát osudný.

Nejprve ji v roce 2003 soud Českých Budějovicích nadělil dvanáctiměsíční podmíněný trest, když byla ve zkušební době opět přichycena, změnil poslal ji soud už na rok do vězení.

"V dubnu ji z výkonu trestu propustili. Ještě, než ji zadrželi policisté v Lanžhotě, chytila ji slovenská policie při převozu běženců na jejich území. A to jsme navíc zjistili, že ji za totéž dvakrát odsoudili v Německu," vypočítal delikty zadržené Skřepek. Policisté se rozhodli v případě převaděčky požádat soud o uvalení vazby. V případě odsouzení by mohla strávit tři roky života za mřížemi. Běžence čeká vrácení zpět na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám