Hlavní obsah

Nizozemští rváči jsou nově viněni z pokusu o vraždu

Novinky, Radim Vaculík

Městské státní zastupitelství v Praze nařídilo v pátek policii zpřísnit obvinění pro dvojici nizozemských turistů, kteří v centru Prahy napadli a těžce zranili číšníka v jedné z restaurací. Nově jsou tedy oba hlavní útočníci, bratři, od pondělí stíháni pro pokus o vraždu, za což jim hrozí 10 až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud vzal do vazby nejaktivnější útočníkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Původně policie oba muže obvinila z těžkého ublížení na zdraví s výrazně nižší trestní sazbou od pěti do dvanácti let. Vše ale podle informací Práva změnily znalecké posudky soudních lékařů, podle kterých byla intenzita útoku značná a život ohrožující, a neméně zásadní je pak i závažnost zranění číšníka včetně možných fatálních následků.

Mají zůstat ve vazbě

„V pátek 3. srpna byl po prostudování spisové dokumentace, zejména s ohledem na závěry znaleckého posudku z oboru soudního lékařství, vydán pokyn ke změně právní kvalifikace. V jednání obviněných je nadále ve vztahu k jednomu z poškozených spatřováno spáchání zločinu vraždy ve stadiu pokusu,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí útočníky z Holandska, kteří napadli číšníka v restauraci k vazebnímu zasedání.

Doplnil, že také dozorující státní zástupkyně podala k soudu návrh na ponechání obviněných ve vazbě. Kvůli změně právní kvalifikace na pokus o vraždu tak musela učinit.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk ještě v pondělí neměl informace o tom, zda už policisté z oddělení vražd obvinění dvou hlavních útočníků překvalifikovali. Podle postupu žalobkyně ohledně návrhu na ponechání obou cizinců ve vazbě i vyjádření mluvčího se tak ale muselo již stát.

Napadený číšník: Jeden kop navíc a nemusel jsem tady sedětVideo: Novinky

Případ původně dozoroval šéf obvodních žalobců z Prahy 1 Jan Lelek. Ten ale po obdržení závěrů lékařů předal začátkem července celý spis nadřízenému Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

„Na základě znaleckých posudků jsem dospěl k závěru, že by tam mohlo být dáno podezření z pokusu vraždy u obou vazebně stíhaných bratrů. Proto jsem to postoupil na město,“ řekl Právu Lelek.

Foto: Petr Horník, Právo

Cizinci, kteří dostali podmínky, opustili soud.

Doplnil, že „s ohledem na razanci toho útoku a na zranění, které reálně hrozilo“ by právní kvalifikace pokusu o vraždu mohla být dána. A to se nyní také stalo.

Další vyvázli s podmínkami

Skupinu sedmi turistů z Nizozemska, kteří byli při činu, zadržela policie dva dny po útoku. Dvojici Nizozemců poté policisté propustili, protože se na útoku nepodíleli a spíše se snažili jednání ostatních zabránit. Další tři cizince potrestal soud ve zrychleném řízení podmínkami a vyhostil je z Česka, které hned nato opustili.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru PrahyVideo: Policie ČR

Dva hlavní pachatelé ale skončili 23. dubna v ruzyňské vazební věznici, kde jsou doteď. Jeden z nich (28) se v polovině července za své činy i za ostudu, kterou prý způsobil, omluvil v dopise adresovaném všem Nizozemcům. Sepsal ho ve vazbě a text zveřejnil nizozemský list Algemeen Dagblad.

„Je těžké popsat, jak moc je mi to líto a jak se stydím za to, že jsem někoho vlastníma rukama zranil. Nemluvě o tom, kolik lidí muselo tomu nesmyslnému násilí přihlížet,“ napsal obviněný, který přislíbil zaplatit určité vyrovnání příbuzným zraněného číšníka.

Anketa

Považujete překvalifikování případu na pokus o vraždu za správné?
Jednoznačně, brutalita útoku tomu odpovídá
94,2 %
Nevím, mám pochybnosti
2,1 %
Ne, těžké ublížení na zdraví vystihovalo děj lépe
3,7 %
Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám