Hlavní obsah

Nizozemští bratři, kteří zmlátili v Praze číšníka, stanuli před soudem

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po roce od surového napadení číšníka v centru Prahy se útokem začal zabývat pražský městský soud. Dva nizozemští bratři Armin a Aräsh Nahviové čelí obžalobě z pokusu o vraždu, v případě odsouzení můžou strávit až 18 let za mřížemi. Oba bratři se v soudní síni napadenému omluvili a slíbili mu finanční odškodnění. Jednání bude pokračovat v úterý výslechy svědků a znalců.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní bratři NahviovéVideo: Novinky

 
Článek

Bratři Nahviové spolu s dalšími pěti Nizozemci přišli loni 21. dubna na zahrádku restaurace Polpo u obchodního domu Quadrio v centru Prahy. Údajně si vyndali svůj donesený alkohol. Obsluha restaurace je měla upozornit, aby ho nepožívali, načež se strhla hádka, která posléze přerostla ve fyzický útok.

Aräsh Nahvi nejprve podle obžaloby napadl jednoho z číšníků, kterého začal bránit jeho kolega. Toho ale skupina Nizozemců začala brutálně mlátit a kopat v podstatě do celého těla. Státní zástupkyně má za to, že bratři Nahviové jednali s úmyslem číšníka zavraždit.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru Prahy. Archivní videoVideo: Policie ČR

Šestatřicetiletému číšníkovi způsobili Nizozemci rozsáhlá těžká zranění. Mimo jiné krvácení do mozku, čelist rozbitou na třech místech, díru ve spánku či oko téměř vykloubené z očnice. Život mu podle obžaloby zachránil včasný a odborný lékařský zákrok a operace, po kterých muž strávil necelé tři týdny v nemocnici. Číšník po obžalovaných žádá přes 2,6 milionu korun jako bolestné a náhradu za ztížení společenského uplatnění.

Oba bratři se narodili v Německu a vyrostli v Nizozemsku. Aräsh měl před útokem firmu na internetový marketing, Armin se živil jako fitness trenér. Do Prahy se svými přáteli přijeli oslavit rozlučku se svobodou jednoho z nich. Po příletu, den před útokem, chodili po městě popíjeli a navštívili několik klubů. Druhý den popíjeli několik hodin na Kampě, pak se rozhodli, že se půjdou najíst.

Záhy ale došlo k verbálnímu konfliktu. Podle Armina vznikl prý kvůli tomu, že je provozní z restaurace vyhazoval s tím, že tam nejsou vítáni. Důvodem měl být nápoj, který si jeden z mužů do restaurace přinesl. Po kratší ostřejší výměně názorů se skupina rozhodla, že z místa odejde. V tu chvíli ale podle Armina Nahviho jednoho z nich provozní restaurace napadl, což bylo následováno dalším útokem ze strany následně napadeného číšníka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Arash Nahvi u soudu

„Pak už se všechno událo velice rychle a situace se stala velice rychle chaotickou,“ řekl Aräsh Nahvi s tím, že si některé momenty nepamatuje. „Cítil jsem, že jsem byl někým zezadu napaden, neviděl jsem kým. Vzpomínám si, že jsem někoho kopl dvakrát nebo třikrát do zad. Vzpomínám si na to, že mé kopy byly nízké intenzity, do žeber. Na konci rvačky přede mě někdo najednou upadl a když se zvedal, tak jsem ho kopl do obličeje,“ popsal Aräsh Nahvi.

„Na videu vypadám jako nějaký robot”

Armin Nahvi k samotnému útoku mnoho neřekl, šel do něj prý proto, aby bránil svého kamaráda. Měl prý za to, že číšníka udeřil třikrát nebo čtyřikrát, až podle videa zjistil, že to bylo spíše desetkrát. „Chtěl bych říci jednu věc. Nešel jsem tam, abych se pral,“ prohlásil Armin s tím, že jednal na základě strachu, adrenalinu a alkoholu.

„Když jsem viděl to video, byl jsem z toho v šoku. Vypadalo to tak nereálně, jinak, než jsem si to pamatoval. Nepoznával jsem se vůbec na videu, vypadalo to, že se chovám jak nějaký robot,“ řekl Aräsh Nahvi. Oba bratři popřeli, že by se aktivně věnovali bojovým sportům. Jen Armin uvedl, že v dětství chvíli dělal judo a velmi krátce brazilské jiu-jitsu.

Po rvačce skupina z místa odešla a odjela do Berlína. Podle bratrů to bylo v plánu už předtím, do Prahy se následně vrátili kvůli odletu zpět do Nizozemí. Na letišti je ale zadržela policie.

Vinu za bitku připisuje manažerovi restaurace

Ze sedmičlenné skupiny cizinců policie dva propustila s tím, že na nikoho neútočili, a naopak se roztržce snažili zabránit. Další třem, kteří se roztržky účastnili spíše v menší míře, loni Obvodní soud pro Prahu 1 ve zrychleném řízení uložil osmiměsíční podmínku za výtržnictví a na pět let jim zakázal vstup do České republiky. Bratři Nahviovi jsou od konce loňského dubna ve vazbě.

„Zpětně bych rád uvedl, že poté, co jsem zjistil zranění a následky poškozeného, že toho všeho moc lituji. Stydím se za to, že se to přihodilo. Chtěl bych se moc omluvit za zranění, které jsem způsobil, a přebírám za ně veškerou odpovědnost,” prohlásil na závěr výslechu Armin Nahvi. Podle něj ale za rvačku může manažer restaurace a jeden Nahviových přátel. „Věřím, že já a pan poškozený jsme byli zapojeni do rvačky, za jejíž začátek ani jeden z nás není zodpovědný. Nikdy jsem neměl v úmyslu toho člověka zabít,“ prohlásil na závěr výslechu Armin Nahvi.

Cítil jsem, že toho nechtěli zanechat, protože byli v bojovém postavení přede mnou
napadený číšník

Podle napadeného číšníka konflikt vznikl kvůli tomu, že si skupinka Nizozemců chtěla sednout ke stolu, který byl již předtím rezervovaný. Navíc s doneseným alkoholem. „Když jsem tam přišel, tak už jsem slyšel vulgární nadávky na nás. Konflikt se stupňoval, začali na nás plivat. My jsme pořád byli v klidu a doufali jsme, že odejde,“ popsal číšník situaci. Pak ale prý jeden z Nizozemců kopl do stolu, ze kterého spadl porcelán a začala „obrovská panika a chaos“. Agrese Nizozemců se prý stupňovala, a tak je pomalu vytlačovali za hranice zahrádky.

Z kamerových záznamů je vidět, že se skupinka vzdalovala, když najednou provozní restaurace jednoho z Nizozemců napadl. Ti se proti němu obrátili a mela začala na novo. „Trošku se vzdálili a najednou dva tři útočníci napadli kolegu, vlítl jsem do toho a snažil jsem se to uklidnit. Cítil jsem, že toho nechtěli zanechat, protože byli v bojovém postavení přede mnou. Pak jsem ucítil podražení nohou, dvě rány a pak jsem omdléval,“ doplnil napadený, že si více z útoku nepamatuje.

Napadený číšník má za to, že Nizozemci čekali na záminku. „Čekali na nějaký zásadní moment, kdy něco uděláme. Ale my jsme se chovali slušně, jsme restaurace,“ uzavřel poškozený.

Oba obžalovaní se přímo v soudní síni poškozenému omluvili. „Opravdu velice lituji za to utrpení, co jsem způsobil vám a vaší rodině. Nikdy jsem neměl v úmyslu vás zranit. Chtěl bych vám slíbit, stejně jako soudu, že udělám vše, co bude v mých silách, abych vám škodu nahradil co nejrychleji, až budu mít možnost pracovat,“ uvedl Aräsh.

Jeho bratr se vyjádřil v podobném duchu. „Děkuji za možnost, že se vám mohu z očí do očí omluvit. To, co se stalo bylo hrozné, nemělo se to vůbec stát. Chtěl bych říci, že jsme byli oba společně zapojeni do rvačky, kterou jsme ani nezačali. Cítím se plně zodpovědný za ty následky, které jsem vám způsobil,“ řekl Armin a, stejně jako jeho bratr, poškozenému slíbil odškodné zaplatit.

Nizozemský ministr vyjádřil stud

Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok několik dní po útoku uvedl, že to, co se stalo, považuje za strašné. „Když vidím záběry z bitky, do které jsou zapleteni nizozemští občané, stydím se,“ prohlásil Blok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaný Armin Nahvi přichází k soudu

Mladší z bratří Armin se loni v červenci omluvil za útok i za způsobenou ostudu v dopise adresovaném všem Nizozemcům a zveřejněném v tamním deníku. Zároveň slíbil zaplatit napadenému číšníkovi odškodné.

Armin Nahvi zároveň čelí obžalobě z ublížení na zdraví, protože se měl podle spisu v noci předcházející útoku v Dlouhé ulici v centru Prahy pohádat s dvěma muži, jednomu z nich oznámit, že „pokud se neomluví, že jej rozmlátí, a až bude na zemi, že jej rozkope“ a ve finále mu měl dát pěstí a rozbít mu ret. K tomu Armin Nahvi prohlásil, že si není vědom, že by se něčeho dopustil. „Ten večer jsem neměl žádný konflikt. Ani verbální, ani fyzický,” řekl Nahvi.

Napadený nicméně v jednací síni ukázal na Armina Nahviho s tím, že si je stoprocentně jistý, že to byl on, kdo jej udeřil. Ke konfliktu došlo podle napadeného poté, co jeden ze skupinky sáhl zezadu jeho známé na prsa. Strhla se hádka, během níž prý dostal od Nahviho pěstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám