Hlavní obsah

Nigerijského konzula zastřelil český důchodce

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Střelbu na nigerijské ambasádě v Praze 6 - Střešovicích má podle policie na svědomí 72letý Čech z Mělnicka, který ve středu po 11. hodině zabil v kanceláři za zavřenými dveřmi 50letého konzula Michaela Lekary Wayida a zranil na ruce recepčního. Útočníka zneškodnila ochranka.

Foto: archiv Cimrmanbandu

Pokud nejste milovníky vážné hudby, zcela bezpochyby si ji po tomto večeru zamilujete.

Článek

Drama na ambasádě začalo dopoledne. První zprávy uváděly, že terčem útoku neznámého muže byl nigerijský velvyslanec a jeho ochranka. Útok nepřežila jedna osoba a nebylo jasné, zda se jednalo o ambasadora. Podle dalších informací mluvčího pražské záchranky Jana Škouly byl mrtvým člen ochranky, posléze policejní zdroj upřesnil, že při střelbě zemřel vysoce postavený pracovník velvyslanectví. Ukázalo se, že ambasador nebyl zraněn, ani se nedostal do nebezpečí.

Diplomata zastřelil v kanceláři

Co se vlastně stalo, osvětlila o čtyři hodiny později až mluvčí pražské policie Daniela Razímová. Když do budovy vstupoval český 72letý důchodce, nikdo nemohl tušit, co se zhruba za hodinu odehraje.

Osobní řidič zastřeleného konzula řekl přítomným novinářům, že důchodce na ambasádu chodil už asi rok. Údajně si stěžoval na to, že "naletěl" podvodníkům, kteří rozesílají tzv. nigerijské dopisy - celá zpráva. Prý tak přišel o velkou finanční částku.

"Muž pravděpodobně v obchodních záležitostech vstoupil do kanceláře nigerijského konzula. Krátce nato se z místnosti ozvala střelba a hluk," uvedla Razímová.

Asi nejblíž byl 37letý recepční, který vše slyšel z vedlejší kanceláře. Když spolu s ochrankou vstoupil dovnitř, ležel již mrtvý diplomat na zemi. "Uvnitř byl ještě onen neznámý návštěvník," pokračovala Razímová.

Než ho členové ochranky odzbrojili, stihl podle všeho postřelit recepčního. Krátce nato zkolaboval, policisté ho proto odvezli do nemocnice. Policie zjistila, že střílel legálně drženým revolverem značky Taurus.

Policie uzavřela okolí

Podle Škouly dorazila sanitka v 11:25, čtyři minuty po oznámení o střelbě. Konzul byl zasažen do srdce a do plic. "Druhého postřeleného jsme po ošetření převezli do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích," potvrdil Škoula.

Po záchrance dorazili na místo policisté a tým kriminalistů. Okolí budovy bylo neprodyšně uzavřeno. Vyšetřovatelé vstoupili do budovy ambasády, tedy na území cizího státu, se souhlasem zástupce konzula.

"Na místě probíhá zajišťování stop a ohledávání místa činu," dodala Razímová.

--------------------------------------

Profil Nigérie

- oficiální název Nigerijská federativní republika

- hlavní město Abuja

- leží v západní Africe při pobřeží Guinejského zálivu

- zákonodárným orgánem je dvoukomorový parlament

- úředním jazykem je angličtina

- 1960 - získává nezávislost, jde o bývalou britskou kolonii

- 1963 - země se stává republikou

- 1967 až 1970 - vleklá občanská válka

- 1985 - další převrat

- 1993 - napětí v zemi opět roste v souvislosti s prezidentskými volbami

- 1994 - prezidentské volby jsou anulovány, Národní shromáždění je rozpuštěno, moci se ujímá Sani Abacha v čele Prozatimní vládní rady

- Moshood Abiola, vítěz prezidentských voleb, se prohlašuje prezidentem a vrchním velitelem opozičních sil

- boj mezi Abachou a Abiolou

- 1995 - zrušen zákaz opozičních politických stran

od roku 1999 - vládne prezident Olusegun Obasanjo - jeho režim je označován za kombinaci republiky a vojenské diktatury

Zdroj: Internet

Reklama

Související články

Policie varuje před nigerijskými dopisy

Policejní prezídium shodou okolností den před středeční střelbou na nigerijském velvyslanectví v Praze 6 varovalo před elektronickými i klasickými dopisy...

Výběr článků

Načítám