Hlavní obsah

Nigerijec dostal za placení padělky šest let vězení

Právo, Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na šest let poslal do vězení ústecký krajský soud 28letého Nigerijce Philipa Bekweleho Worlua. Pomocí falešných platebních karet získal podle obžaloby 135 000 korun a o dalších 340 000 korun se pokusil.

Foto: Jiří Velký

První etapa rekonstrukce ulice Boženy Němcové v Bílovci.

Článek

Worlu svou vinu popíral a po verdiktu soudu si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Při zahájení hlavního líčení v červnu před soudem uvedl, že je stíhán proto, že je černé pleti. Vypověděl, že používal karty svého známého z Velké Británie. Existenci tohoto člověka se ale v přípravném řízení nepodařilo prokázat.

Odsouzený pak soudu řekl, že muž jménem Waeil Mohammed ho přemluvil k návštěvě kasin. Jeho známý z Velké Británie šel prý s nimi, ale peníze v pokladně vybíral kartou Worlu. Někde uspěl, někde však peníze nedostal, protože karta nebyla autorizována.

Prý si myslel, že karty jsou pravé

Worlu soudu tvrdil, že byl přesvědčen o pravosti karet. Nedovedl ale odpovědět na otázku, proč peníze na karty vybíral on a ne jejich majitel, jeho známý z Velké Británie. Trojice chtěla podle Worlua vyhrát v kasinech peníze, které by si poté rozdělila. Hrál prý ale jen Mohammed, který prohrával. 

Soud také přečetl výpovědi britských majitelů platebních karet, které byly padělány. Všichni uvedli, že o padělání svých karet neměli ani tušení. Karty měli u sebe, nikomu je nepůjčovali a v době zneužití karet v teplických a ústeckých kasinech v Česku nebyli. Na podezřelé transakce je upozornily buď banky, nebo si jich všimli sami při kontrole výpisů ze svých účtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám