Hlavní obsah

Nezodpovědní vodáci hazardují při povodních se životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dnech zaznamenali záchranáři několik případů, při kterých se jim v poslední chvíli podařilo zachránit životy vodáků, kteří se rozhodli sjíždět rozbouřené řeky při povodňových stavech. Asi nejdramatičtější byla sobotní záchrana raftařů na Svatavě, která zaměstnala desítky záchranářů.

Článek

"V sobotu muselo být nasazeno celkem 37 profesionálních i dobrovolných hasičů na záchranu sedmi osob, se kterými se na řece Svatavě na Sokolovsku převrátil přetížený raft. Všichni dobrodruzi, kteří zaměstnali i policisty a zdravotníky, museli být převezeni záchrannou službou do nemocnice," uvedl mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček.

V sobotu záchranáři pomáhali také muži, který se převrhl se svojí loďkou na Labi u obce Oseček na Nymbursku. Do této akce byl nasazen také vrtulník, stejně jako do páteční záchrany dvou lidí z člunu na rozvodněné Bystřici poblíž Domašova nad Bystřicí na Olomoucku. Ve středu lovili záchranáři čtyři převrácené raftaře na řece v Jihlavě.

Je až s podivem, kolik lidí se vydá, zpravidla bez minimálního bezpečnostního vybavení a znalostí, do rozbouřených toků. "Lidé podceňují sílu vodního živlu, zbytečně riskují a snaží si za každou cenu užít si rozvodné řeky. Ohrožují vlastní zdraví a život. Svým jednáním navíc zbytečně přidělávají práci záchranářům, kteří jsou zejména v době povodní potřeba na mnoha místech," doplnil mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám