Hlavní obsah

Nezákonně stíhaná sestra Marešová vysoudila na státu přes dva miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdravotní sestra Věra Marešová dostane od státu za své nezákonné stíhaní pro šest vražd 2,27 milionu korun plus úroky. Rozhodl o tom ve středu odvolací pražský městský soud. Částečně vyhověl odvolání státu a ponížil původně přiznaných 1,57 milionu za nemajetkovou újmu o 300 tisíc korun, zbytek ale potvrdil. Stát už dříve Marešové za stíhání vyplatil přes jeden milion korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Nezákonně stíhaná sestra Věra Marešová ke svému případuVideo: Novinky

 
Článek

„Dospěli jsme k názoru, že rozhodnutí prvního stupně je v zásadě správné,“ uvedl soudce Pavel Freibert. „Je zřejmé, že to, co si paní žalobkyně prožila, nelze žádnými penězi odčinit,“ dodal.

Soudce zároveň však podotkl, že odškodné za nemajetkovou újmu ve výši jeden milion korun odvolací soud považuje za vysoké. „Částku sedm set tisíc korun českých považujeme za přiměřenou,“ doplnil soudce.

Zbylá částka je za újmu na zdraví a soud ji potvrdil.

Zdravotní sestra nezákonně stíhaná pro vraždy vysoudila na státu další 1,5 milionu

Krimi

Podle ministerstva spravedlnosti bylo původně přiznané odškodné nepřiměřeně vysoké a skrze svoji zástupkyni Alenu Hladíkovou žádalo v odvolání rozsudek z minulého června zrušit a vrátit k novému projednání, případně přiznanou sumu přiměřeným způsobem ponížit.

Obhájkyně Marešové Iva Jónová podotkla, že její klientka žádala mnohem vyšší odškodné (Marešová požadovala původně po státu čtyři miliony korun), ale chtěla mít už klid a nechtěla se se státem dále soudit.

Státu nikdy neodpustím, řekla nevinná zdravotní sestra, kterou soudili za vraždy

Krimi

Marešovou obžaloba vinila z toho, že mezi roky 2010 a 2014 měla podat na jednotce intenzívní péče v nemocnici v Rumburku, kde pracovala, v infuzi šesti pacientům draslík, na což měly její údajné oběti zemřít. Podle žalobce si tím Marešová měla ulehčit svou práci.

Ve vazbě strávila 429 dní

Soudy ale Marešovou obžaloby pravomocně zprostily před šesti lety. Nebylo totiž prokázáno, že se skutky vůbec staly. Revizní znalecký posudek nepotvrdil, že by pacienti zemřeli na otravu draslíkem. Kvůli trestnímu stíhání strávila Marešová ve vazbě celkem 429 dní.

„Státu nejsem schopná odpustit, že se taková kauza stala. Zakládala jsem si na tom, že jsem zdravotní sestra, že to umím. A najednou bác a jsem vylitá z téhle práce,“ prohlásila u soudu před čtyřmi lety Marešová. „Na srdci pořád cítím tu křivdu, co se mi stalo, já tím žiju dnes a denně,“ dodala.

RECENZE: Podezření ukázalo, jak snadné je zničit život

Kultura

Kvůli nerespektování presumpce neviny podala Marešová žalobu na několik vydavatelství, celkem požadovala asi pětatřicet milionů korun. V některých případech jí soudy daly za pravdu, mediální dům Czech News Center má Marešové zaplatit 900 tisíc korun, televize Nova 1,2 milionu. S vydavatelstvím Economia Marešová uzavřela mimosoudní dohodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám