Hlavní obsah

Na táboře se při chemickém pokusu popálily tři děti, policie obvinila instruktorku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo to být zpestření pro děti, které se nakonec změnilo v noční můru. Loni v srpnu na příměstském táboře v Rokycanech dělaly instruktorky chemický pokus, který se vymkl z rukou a tři holčičky skončily po výbuchu v péči záchranářů.

Foto: Profimedia.cz

Při chemickém pokusu zvaném Faraonův had se zapálí směs cukru, jedlé sody a etanolu.

Článek

Policie nyní obvinila z těžkého ublížení na zdraví jednu z aktérek pyrotechnického experimentu, kterému se říká faraonův had. Při něm se zapálí směs cukru, jedlé sody a etanolu, čímž dojde k chemické reakci vytvářející tělo pěnového hada.

„Zahájili jsme trestní stíhání instruktorky, která nedodržela předepsaný postup tak, aby výsledný efekt byl bezpečný,“ řekla v pondělí Právu státní zástupkyně, která dohlíží na vyšetřování případu. Podle ní jde o nedbalost a v případě uznání viny může soud uložit až čtyři roky vězení.

Při hře faraonův had se na táboře v Rokycanech popálily tři děti

Krimi

Nejhůře tehdy dopadla sedmiletá Natálka, kterou transportoval vrtulník na popáleninové centrum v Praze na Vinohradech. „Utrpěla vážné popáleniny druhého stupně na 43 procentech těla, na více než 20 procentech těla tyto popáleniny dosahují života ohrožujícího stupně tři. Natálčin stav je skutečně vážný,“ popsali stav dívenky krátce po události zdrcení rodiče na sociální síti.

Z nejhoršího je už venku

Po roce se zdá, že Natálka je z nejhoršího venku. Ukazují to její nejnovější fotografie na Facebooku. Má sice stále jizvy po těle i v obličeji a k úplnému uzdravení ji čeká ještě dlouhá cesta, ale úsměv na její tváři svědčí o tom, že má nejspíš největší utrpení za sebou.

Zranění dítěte vážně zasáhlo do chodu celé rodiny. „Maminka Natálky nebude moci dlouhodobě chodit do zaměstnání, její sílu teď bude potřebovat zraněná dcerka, ale i její další děti (tříletá dvojčata), tím bohužel přijde rodina o značnou část financí,“ uvedli na internetu rodinní přátelé.

Děti v Semilech zapalovaly zbytky pyrotechniky, výbuch těžce zranil 10letého chlapce

Krimi

Faraonův had

Kromě facebookové stránky Pomáháme Natálce zpět do života založili loni v srpnu i transparentní účet, na který už více než tři tisíce dárců poslalo bezmála tři miliony korun. Každým dnem se částka zvyšuje. Jen za pondělí na kontě přibyly dva tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám