Hlavní obsah

Netuším, kde jsem, asi umřu. Zbloudilého turistu v Beskydech našli díky západu slunce

Lysá hora

Vyčerpaný a zoufalý v pondělí bloudil po Lysé hoře muž, který se v terénu nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd ztratil. Neměl chytrý telefon, zvládl ale zavolat na tísňovou linku Horské služby (HS). Do pátrací akce záchranáři vyrazili na čtyřkolkách, vzlétl také vrtulník. Muže ve finále lokalizovali díky tomu, jak jim popisoval, co vidí a slyší.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lysá hora v Beskydech.

Článek

Muž se ozval v pondělí kolem 19:30 horským záchranářům na jejich tísňovou linku s tím, že zabloudil a nemá ponětí, kde přesně se v terénu Lysé hory, jejíž vrchol je v nadmořské výšce 1323 metrů, nalézá. Večer se nebezpečně blížil a turista se bál o svůj život.

„Neměl ani chytrý telefon a tím pádem ani aplikaci Záchranka. Jen nám dokola opakoval, že tam pravděpodobně zemře. Ihned jsme tedy vyjeli na terénních čtyřkolkách a terénním autem a začali prohledávat především okolí značených cest,“ popsal úvod pátrání jeden za zasahujících členů HS Beskydy Jaroslav Pavlica.

Do akce se zapojilo také několik policejních hlídek a oblast prohlíželi i záchranáři z vrtulníku.

„Chtěli jsme po pánovi, aby pozorně poslouchal, zda neuslyší motory naší techniky či vrtulníku. Po nějaké době nám sdělil, že vidí zapadající slunce. Tím jsme pátrání mohli zúžit na západní svah Lysé,“ uvedl Pavlica.

V Beskydech zabloudil opilec, zaměstnal desítky záchranářů

Krimi

Za sluncem vyrazil vrtulník a policisté, načež hledaný muž před 22. hodinou oznámil, že slyší zvuky letounu. Záhy se podařilo turistu najít, podle Pavlici byl v dobrém zdravotním stavu, ale jinak zcela zmatený.

Následně si 32letého muže převzala záchranka, předtím u něj ale ještě policisté naměřili kolem půl promile alkoholu v dechu. „Tímto bychom chtěli apelovat na zodpovědný přístup a bezpečný pohyb v terénu,“ zmínila mluvčí policie Eva Michalíková.

Reklama

Související články

Senior v Jizerkách přečkal noc v závěji

Hned dva náročné zásahy krátce po sobě s asistencí vrtulníku řešili záchranáři z Horské služby v Jizerských službách (HS). Nejdřív se zranil 15letý chlapec po...

Výběr článků

Načítám