Hlavní obsah

Nesmysl, loupež ve zlatnictví jsme neměli zapotřebí, hájí se muži před soudem

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Krajský soud ve Zlíně rozplétá případ loupeže ve zlatnictví v Uherském Hradišti, která se stala na začátku září 2015. Obžalovaní jsou dva muži, kteří vinu odmítají s tvrzením, že neměli zapotřebí loupit a na místě vůbec nebyli. Státní zástupce je ale opačného názoru na základě pachových stop, které zajistili kriminalisté.

Soud v kauze přepadení zlatnictví v Uherském HradištiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Státní zástupce Leo Foltýn obžalobu postavil na důkazu pachových stop obou mužů z místa přepadení. Obžalovaní Miloš Zezula a Martin Skalický shodně tvrdí, že na místě činu nebyli a nevědí, jak se ke klenotnictví mohly dostat jejich pachové stopy.

„Vůbec nerozumím tomu, jak jsem se sem dostal. Nikdy jsem v klenotnictví v Uherském Hradišti nebyl. S tou loupeží nemám nic společného. Neznám místní uličky, jezdím sem pouze do aquaparku,“ řekl již dříve Skalický.

Soudu dodal, že neměl zapotřebí nikoho okrádat. „Mám rodinu, která je finančně zabezpečená. Vydělávám dost peněz, přítelkyně taky. Mám auto, mám dům, nemám co řešit,“ dodal.

Prodavačka křičela o pomoc

Spojitost s případem odmítl také Zezula, který mohl mít podle státního zástupce Foltýna motivaci k přepadení klenotnictví kvůli svým dluhům. Zezula však ve čtvrtek řekl, že exekutoři ani věřitelé na něj nevyvíjeli žádný nátlak směřující k jejich rychlému splacení. „Neměl jsem důvod čin spáchat,“ řekl obžalovaný.

K loupeži v uherskohradišťské Hradební ulici došlo 8. září 2015 před polednem. Pachatelé ke klenotnictví přijeli na motocyklu. Jeden měl pistoli. „Do prodejny vstoupili s přilbami a kuklami na hlavách, aby zamezili své identifikaci. Bránili v odchodu prodavačce. Ze strachu nekladla odpor. Nereagovali na její křik o pomoc,“ sdělil státní zástupce. [celá zpráva]

Advokát: Neexistují důkazy

Prosebné volání vyslyšela dvojice mužů, kteří se postavili útočníkům při jejich odchodu s kradenými šperky. Oba drželi dveře do zlatnictví, aby dvojice nemohla utéct. Vyšší z lupičů však páčidlem rozbil skleněnou výplň dveří, přičemž střepy poškodily zrak jednoho ze svědků. Při útěku stačil jeden ze svědků chytnout lupiči tašku se šperky a povalit menšího z útočníků na zem. V tu chvíli k němu ale zezadu přišel druhý lupič a střelil jej do lýtka. Když svědek nechtěl tašku pustit, utekla dvojice k motorce bez registrační značky a ujela.

„Ta obžaloba je velký nesmysl. Neexistují žádné důkazy,“ řekl jeden z obhájců Narcis Tomášek.

Státní zástupce pro oba obžalované žádá kromě sedmiletého nepodmíněného trestu za loupež a poškození cizí věci také povinnost zaplatit odškodné majiteli zlatnictví, zraněným mužům a pojišťovně, a to v celkové výši přesahující 850 tisíc korun.

Soud odročil závěr jednání s vynesením verdiktu na začátek února. Hlavní líčení trvá již od března loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám