Hlavní obsah

Nepoctivý policista zkolaboval, když mu soud sebral uniformu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Policista Petr Svatoň je po uši zadlužený a půjčky jen horko těžko splácí. Teď ale přišla další rána. Soud definitivně rozhodl, že kvůli nespolehlivosti musí pověsit uniformu na hřebík. Inspektor (43) policejního oddělení v Poběžovicích na Domažlicku se z toho zhroutil a skončil v nemocnici.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Petr Svatoň u soudu

Článek

Svatoně postihla srdeční slabost poté, co před dvěma týdny Krajský soud v Plzni smetl jeho odvolání ze stolu a potvrdil už dříve uložený trest zákazu práce u policie za selhání při zkoušce poctivosti.

Pravomocné odsouzení pro Svatoně znamená nedobrovolný odchod do civilu, a to bez nároku na výsluhu, ačkoliv by na to za normálních okolností s ohledem na počet odsloužených let nárok měl. „Vše nyní směřuje k jeho propuštění ze služebního poměru,“ řekl zástupce domažlického policejního ředitele Miroslav Vokáč.

Svatoň loni v prosinci skočil na špek agentce policejní inspekce, která předstírala nález tašky s peněženkou se třemi stovkami. Jako dozorčí služby ji převzal, ale už ji nezaevidoval ani neuložil, tak jak mu to nařizují předpisy. Nic mu nebyla platná výmluva, že tašku pověsil na kliku od dveří a pak na ni zapomněl, protože měl jinou práci.

Přiznal dluhy za více než šest set tisíc

„Jak někdo vzal za tu kliku, taška mohla sklouznout přímo do odpadkového koše a uklízečka ho omylem vynesla,“ hájil se policista. Soud mu ale neuvěřil a uznal ho vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby.

„Věc se může na první pohled zdát banální. Opak je ale pravdou. Jednání takových policistů sráží nejen prestiž policejního sboru, ale i všech orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl při odůvodnění rozsudku soudce Jan Švígler.

Na Svatoně se ale žene další pohroma. Zatím nepravomocně byl odsouzen k podmíněnému trestu za podvod, když pod vymyšlenou záminkou vylákal od důvěřivého zemědělce peníze a ještě se snažil celou věc před svými nadřízenými zakamuflovat padělanou poštovní poukázkou, kterou předložil jako důkaz, že dluh u farmáře vyrovnal.

„Přijel za mnou, když byl ve službě. Řekl, že si potřebuje vyzvednout na poště nějakou zásilku na dobírku a že se nechce vracet pro peníze domů. Půjčil jsem mu osm tisíc korun s tím, že mi je do deseti dnů vrátí. Když se tak nestalo a přestal mi brát telefony, oznámil jsem to jeho nadřízenému,“ prohlásil majitel farmy ve Smolově Josef Šleis.

Sám Svatoň u soudu přiznal dluhy ve výši více než šest set tisíc korun.

„Po rozvodu jsem si vzal na sebe všechny finanční závazky a manželce nechal prakticky vše. Jsem úplně bez prostředků. Z platu pobírám jen zákonem stanovenou minimální částku, a to je něco málo přes deset tisíc korun,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám