Hlavní obsah

Neplatícímu nájemníkovi hrozí za vraždu správce 18 let vězení

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Když šel správce činžáku otevřít tři dny zamčenému neplatiči nájemného, už tušil, že z bytu nemusí odejít. Muže chtěl vystěhovat, ten ho však zastřelil. Letošní vraždu začal ve středu rozplétat Krajský soud v Plzni.

Neplatícímu nájemníkovi hrozí za vraždu správce 18 let vězeníVideo: Právo

 
Článek

Vražda se odehrála 13. června v domě ve Stehlíkově ulici v Plzni. Obžalovaným je neplatič Vasil Šmíd (53), zastřeleným správcem nemovitosti Miroslav Farkaš (51).

Případ nabral obrátky několik dnů před samotným činem, kdy Farkaš se zámečníkem měnili zámky u vstupních dveří do Šmídova bytu.

V jedné místnosti totiž narazili na bezpečnostní dveře, které zámečník nebyl schopen otevřít a za nimiž se Šmíd skrýval.

Zamčen tři dny

„Dopoledne jsem slyšel, jak někdo na dveře bouchá a volá, pane Šmíde, jste tam? Na to jsem nereagoval,“ vypověděl Šmíd, který pak zůstal v bytě zamčený.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Vasil Šmíd před Krajským soudem v Plzni

Farkaš se mu od výměny zámků pokoušel několikrát dovolat, ale marně. Uzamčený nájemník kontaktoval správce až třetí den s prosbou, aby mu přišel odemknout. Chvíli poté ho zastřelil.

Farkaš k bytu přijel se svou dcerou, které řekl, aby zůstala v autě a zavolala policii, pokud se do půl hodiny nevrátí. Dodal, že muž, za kterým jde, u sebe může mít pistoli.

„Když jsem čekala, slyšela jsem tři až čtyři rány. Tehdy mě nenapadlo, že by se mohlo střílet. Na druhé straně ulice něco přestavovali. Pak přijela policie a já si říkala, že je něco špatně,“ uvedla dcera zavražděného Veronika Farkašová.

Sedm výstřelů

Podle státní zástupkyně Václavy Brýdové nejprve Šmíd střelil správce do hrudníku, když seděl v křesle.

„Ve chvíli, kdy poškozený z křesla vstal a snažil se z bytu uniknout, ho zasáhl dalšími výstřely do hrudníku, krku a hlavy a poté, co poškozený spadl v kuchyni na zem, ho ještě střelil do hlavy,“ uvedla Brýdová. Celkem padlo sedm ran, pět kulek muže zasáhlo.

Šmíd odmítl u soudu vypovídat. Soudce Tomáš Bouček tak přečetl dvě starší Šmídovy výpovědi.

„Přišlo mi, že se vždy choval slušně, ale ten den, kdy jsem si sedl do křesla a chtěl se rozloučit s bytem, se choval arogantně a pohrdavě. Jak se zvedal, tak jsem sáhl do tašky, vytáhl jsem pistoli a natáhl ji,“ vypověděl Šmíd. Ještě ten den vše oznámil na policii.

Šmídovi, který neměl stálé zaměstnání a živil se brigádami, za vraždu hrozí až osmnáct let vězení. Sedm poškozených po něm žádá odškodnění ve výši 1,75 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám