Hlavní obsah

Neonacisté jsou na internetu zcela beztrestní

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Čeští neonacisté zpravidla na demonstracích a dalších veřejných akcích striktně nepoužívají nacistickou symboliku. O to méně s ní šetří na internetu. Tam jsou totiž chráněni proti českým zákonům. Stačí internetovou stránku nebo video umístit ve Spojených státech. K propagaci neonacisté hojně využívají populární server s videoklipy z celého světa Youtube.com. Na něj česká policie nedosáhne.

Článek

"Pokud je videoklip umístěn na serveru v USA, kde je zaručena svoboda projevu, nemůže být odstraněn," řekl Právu specialista na informační kriminalitu policejního prezidia.

V USA jiný metr

"V Americe se na projevy extremismu pohlíží úplně jinak. Zatímco některé teroristické organizace typu Al-Kajda FBI tvrdě potírá, hákové kříže na akcích neonacistů jsou běžnou věcí," uvedl Ondřej Cakl, který extremistickou scénu dlouhodobě monitoruje.

"Za rasově motivovanou vraždu hrozí ve Spojených státech vysoké tresty, na druhou stranu i Kukluxklan tam funguje jako normální sdružení a platí daně," podotkl aktivista.

Pro české neonacisty jsou americké weby výhodnější než evropské. Na kontinentu totiž působení extremistů monitoruje Interpol a policie jednotlivých států úzce spolupracují.

Autora těžko dohledají

"Pokud vím, teoreticky by mělo být možné stíhat české občany za webové aktivity hostované v zahraničí, pokud je daný web přístupný z ČR, což obvykle je. Problém spočívá v tom, že americké úřady nezveřejňují autory těchto prezentací, neboť to zakazuje americké právo," míní politolog Jan Charvát, který se extremismem dlouhodobě zabývá..

Na nahrávkách českých neonacistů jsou běžně používány fotografie hořící Davidovy hvězdy, symbolu židovské víry, hajlující skupinky mladíků, maskovaní muži se střelnými zbraněmi a vše doprovází nacistické symboly.

Najít lze třeba i slovensky zpívanou píseň se slogany jako "Heilujte s nami!" doprovázejí záběry z koncentračního tábora.

"Část rodiny mé maminky byla nacistickou mašinérií za 2. sv. války zavražděna, a tak mne podobné projevy pochopitelně dosti zneklidňují," řekl Právu vysokoškolský učitel, který si na prezentaci neonacistických klipů neúspěšně stěžoval policii. I když se s odložením případu nechce smířit, videa dál na internetu zůstávají. A nejspíš zůstanou, protože policisté přiznávají, nemají šanci s tím nic udělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám