Hlavní obsah

Neměl na splacení dluhu, tak si začal bankovky tisknout

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Několik mužů z Novojičínska v minulých týdnech padělalo asi dvacet pětistovek, se kterými pak platili v obchodech. Na počátku byl dluh jednoho z obviněných. Peníze na splacení neměl, a tak navrhl svému věřiteli, že společně vyrobí peníze falešné a pak jimi budou platit. O případu informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Článek

„Muž dlužil několik tisíc svému známému. Peníze na vrácení ale stále neměl. A tak se domluvili, že společně zfalšují bankovky, nakoupí si za ně různé věci a tím bude dluh umazán,“ uvedla mluvčí. Dva muži pak oslovili ještě dalšího kamaráda, který jim pětistovku půjčil.

„Trojice falešné peníze vyráběla na běžně dostupném zařízení. Pro jistotu však provedli několik zkušebních tisků. Po pár nevydařených kouscích již vytiskli naostro téměř dvacet pětistovek. Jeden z mužů pak vzal tři padělky a pokusil se je v menším městě na Novojičínsku udat. Za dva nakupil různé zboží, se třetím ale neuspěl,“ dodala mluvčí.

Vyšetřování případu se ujala krajská hospodářská kriminálka.

„Výsledkem prověřování je zahájení trestního stíhání trojice mužů ve věku 22, 23 a 34 let. Jsou obviněni ze zločinu padělání a pozměnění peněz. Hrozí jim tři až osm let vězení. Policisté zajistili zařízení, na kterém měly být padělky zhotoveny. Tři zajištěné padělky byly zaslány České národní bance k odbornému zkoumání. Zbývající falešné pětistovky ale byly zničeny ještě před tím, než je stačili obvinění použít,“ doplnila Štětínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám