Hlavní obsah

Němci zastavili skupinku jedoucí z Česka s falšovanými testy na koronavirus. Hrozí tučnou pokutou

• Aktualizováno
Právo, jšo

Němečtí policisté se zabývají padělanými potvrzeními o testování na koronavirus. Ty u sebe měly osoby, které přijely z české strany hranice. Podvodníkům hrozí pokuta až 5000 eur (asi 130 tisíc korun).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z německého Policejního prezidia Horní Falc jsme obdrželi informaci, že v posledních dnech zaznamenali němečtí policisté v souvislosti s kontrolami vstupu osob z České republiky do Německa padělaná potvrzení testů na koronavirus,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Už se na to nemůžou jen dívat. Bavorsko a Sasko nabízejí Česku testy, vakcíny i lůžka

Evropa

Jeden z případů, kdy došlo k předložení falešných potvrzení testů, řešili policisté v Německu v sobotu 20. února. Na hraniční přechod Rozvadov přijeli osobním vozem z Česka čtyři lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole potvrzení testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy padělky.

Česká policie podle Burešové nemá od německé strany informaci, zda šlo o Čechy nebo cizince, kteří Českem projížděli.

Merkelová: Německo nebude od řidičů kamionů požadovat testy na koronavirus

Koronavirus

„Takovéto pokusy obejít zákonné normy jsou příslušným státním zastupitelstvím přísně a důsledně trestány. Hrozí tedy citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty. V této souvislosti tedy upozorňujeme všechny, kteří se chystají překročit hranice se Spolkovou republikou Německo, aby měli všechny dokumenty v pořádku. Peněžitá pokuta je stanovena dle výše příjmu a může dosáhnout částky až 5000 eur,“ uvedla Burešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám