Hlavní obsah

Němečtí neonacisté se chystají pochodovat po karlovarské kolonádě

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Až sto německých a tuzemských neonacistů se chystá v sobotu 15. února pochodovat a demonstrovat v lázeňském centru Karlových Varů. „Akce je ohlášená, přičemž jejím svolavatelem je Čech,“ uvedl vedoucí karlovarské policie Michal Šavrňa.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle společnosti Antifa se ovšem informace o pochodu poprvé objevily na internetových stránkách nové politické strany v Německu nazvané Die Dritte Weg, tedy Třetí cesta. Demonstrace se má podle stejných zdrojů uskutečnit na západě Čech pod názvem Ein Licht für Dresden, tedy Světlo pro Drážďany, a má připomenout 69. výročí bombardování tohoto druhého největšího saského města spojeneckým letectvem na konci 2. světové války.

Němečtí neonacisté se totiž snaží řadu let dezinterpretovat jako Bombenholocaust oprávněnost tehdejšího leteckého zásahu, při kterém zemřely desítky tisíc civilních obyvatel a byl zničen historický střed města. Dosud tyto demonstrace neonacistů probíhaly pravidelně přímo v Drážďanech, ale postupně ztrácely na síle kvůli blokádám antifašistů, jejichž počet v posledních letech několikanásobně přesáhl počet pochodujících neonacistů.

Vypraví dva autobusy

Antifa má informace, že neonacisté vypraví ze SRN dva autobusy. Karlovy Vary jsou pro německé neonacisty zajímavé údajně kvůli krátké dojezdové vzdálenosti a očekávané lhostejnosti místních obyvatel ve srovnání s protesty antifašistů doma.

Podle policie je pochod nahlášen od 16.30 hodin, ale na facebookových stránkách svolávají organizátoři demonstraci již o hodinu dříve. „Sraz mají ohlášený u hlavní pošty a odtud mají pochodovat na Mlýnskou kolonádu a zpět,“ uvedl Šavrňa s tím, že konec akce je nahlášen na osmou hodinu večer.

„Opatření, která policie chystá, budou přiměřená rizikům, která hrozí,“ pokračoval Šavrňa, přičemž nechtěl opatření konkretizovat a ani to, zda budou připraveni zasáhnout policejní těžkooděnci. Opatření mají podle něj ochránit životy a zdraví občanů a také zajistit pořádek a majetek.

„Chránit budeme rovněž klid v lázeňském území,“ dodal. „Žádné omezení nebylo k demonstraci vydáno, takže při skandování v centru do toho nebude policie vstupovat,“ uvedl Šavrňa.

Podle karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA) ale nemá město podle zákona pravomoc pochod zakázat. „Shromáždění ani pochod porušením statutu nejsou,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám