Hlavní obsah

Německý UNICEF kritizuje údajnou dětskou prostituci v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA/BRATISLAVA

Údajnou dětskou prostituci na česko-německém pomezí v Berlíně ostře napadl Německý výbor Dětského fondu OSN (UNICEF). Upozornil, že oběti převážně zneužívají němečtí sexuální turisté a pedofilové, a vyzval obě strany k účinnému potírání této kriminality. Český premiér Vladimír Špidla ale prohlásil, že výroky UNICEF neodpovídají skutečné situaci.

Foto: Tomáš Vítámvás

1. liga družstev 2013

Článek

"V česko-německém pohraničí se rozvinul regulérní trh s dětskou prostitucí," konstatoval výbor na tiskové konferenci, kde byla představena 135 stránková kniha Děti šlapou chodník  - zpráva z česko-německé hranice, ve které Cathrin Schauerová, pracující v nevládním sociálním projektu KARO, shromáždila výroky českých dětí, které údajně zneužívají sexturisté z Německa, Rakouska a Itálie. Zneužívání prý od roku 1996 narůstá.

"Rodinní příslušníci nutí děti k prostituci," píše se ve zveřejněné zprávě. Pasácké bandy podle ní zavlékají nezletilé děti z českých regionů, ale také jiných zemí střední a východní Evropy do hraničních oblastí s Německem.

Prostituci kritizovala žena německého prezidenta

"Je šokující, že se děti zneužívají bez skrupulí úplně v našem sousedství," řekla německá patronka UNICEF Christina Rauová. "Musíme udělat vše pro to, aby se pomohlo obětem a aby byly chráněny další děti před těmito zločiny," zdůraznila manželka německého prezidenta. Kritizovala některé své krajany, že se do pohraničí vydávají cíleně za prostitucí. Ta řekla, že nejde o obžalobu, ale o snahu zlepšit situaci.

Výpovědi dětí

"Jsem tu hned ráno a pak čekám na ulici, než se setmí. Často si hraju i na louce. Musím dávat pozor, abych nepromeškal Němce," cituje Schauerová šestiletého Františka.

"Čekám tu hned po škole a stojím, dokud jezdí německá auta," pokračuje 12letý Stanislav. "Je to různé a někdy čekám až do časného rána."

"Můj strýc mi vždycky řekne, když se ho nějaký Němec zeptá a pak jdeme domů," dodává 13letý Honza.

"Má matka pro mne dojde a ukazuje mě, když má nějaký Němec zájem. Často je to i pozdě v noci," tvrdí desetiletá Iveta. Autorka připomíná, že jména postižených jsou v knize pozměněna.

Schauerová od roku 1996 údajně sledovala asi 500 dětí, které se nabízely k prostituci, nebo je nabízeli dospělí. Nejmladší prý byli i kojenci.

Dokument vychází také z rozhovorů s postiženými, s pracovníky sociálních institucí, policisty a turisty. "Když Němci chtějí nějaké malé děti, pak dovedu svého šestiletého bratra. Mí kamarádi to dělají také," pokračuje 15letý Antonín. "Už nechci, aby němečtí muži jezdili. Bylo by fajn, kdyby se hranice zavřely nebo nikdo nevpouštěl muže, kteří chtějí sex s dětmi," vyjadřuje jeho přání do budoucna.

Na sexturisty prý čekají děti u pump

Sexturisté přijíždějí takřka výlučně sami a většinou ve větších vozech, charakterizuje situaci Schauerová. Věkově jsou zastoupeny všechny skupiny od 18 do 80 let a obvykle jde o pěstěné a solidně vyhlížející muže.

"Průzkumy přinášejí jednoznačné poznatky, že jde o organizovaný obchod s dětmi," konstatuje autorka. Děti se prý rekrutují z Česka, Slovenska, Moldavska, Ukrajiny a dalších zemí střední a východní Evropy. Na "klienty" čekají u benzinových pump, na autobusových zastávkách nebo u restaurací, na nádražích či u supermarketů. Pocházejí většinou z chudých a početných rodin.

"Policisté a úřady musejí daleko energičtěji zasahovat proti vykořisťování dětí," vyzval šéf německé odbočky UNICEF Reinhard Schlagintweit. V Česku je podle něj nutná harmonizace potřebných zákonných norem s Evropskou unií a důslednější spolupráce německých kriminalistů s českými.

Policejní expert Adolf Gallwitz počet německých sexturistů hlavně ze sousedního Saska a Bavorska odhadl asi na 100 000. Polovina z nich se podle něj zajímá o děti.

Česká policie dětskou prostituci popírá

České policejní prezidium ale informace o příhraniční dětské prostituci nemá. "Nemáme informace, že by u nás šlapaly děti. Nemáme poznatky, jestli (dětská prostituce) funguje na ulici, protože policejní akce byla zaměřena na kluby," řekla mluvčí prezidia Blanka Kosinová s odkazem na nedávnou rozsáhlou kontrolní akci českých policistů v zábavních podnicích.

Při noční akci s názvem Fantine podle ministra vnitra Stanislava Grosse nezjistili policisté, že by byly ženy v klubech vystaveny fyzickému týrání, ani se nepodařilo odhalit dětskou prostituci. Gross tehdy prohlásil, že na základě výsledků kontrolní akce nyní může policie čelit spekulacím německých médií, které již dříve uvedly, že v ČR prostituovalo až 20 000 dětí.

Špidla výroky odmítá

Za nerealistické považuje tvrdzení UNICEF premiér Vladimír Špidla. "Důležité je dělat opatření na základě realisticky ohodnocené situace a my považujeme dětskou prostituci a dětskou pornografii za velké zlo a snažíme se jí věnovat odpovídající pozornost. Výrok UNICEF není realistický a neodpovídá situaci," řekl premiér během své návštěvy Bratislavy.

Také německá vláda před dvěma roky k problému konstatovala, že příhraniční sexuální turistice je Česká republika vystavena méně, než se líčí v některých německých médiích. V odpovědi na parlamentní interpelaci uvedla, že však zažehnán tento problém není.

Reklama

Výběr článků

Načítám