Hlavní obsah

Němec trvá na správnosti svého právního názoru

PRAHA

Městský soud ve čtvrtek v Praze rozhodl, že postup ministerstva spravednosti ve věci předání katarského prince as-Sáního je nezákonný a nepřípustný. Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) chtěl prince, souzeného za dlouhodobé zneužívání nezletilých dívek, vydat do Kataru. Ministr trvá na tom, že jeho právní názor je správný.

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Němec počátkem dubna rozhodl o předání prince katarským orgánům. Obvodní soudkyně Monika Křikavová se tomuto rozhodnutí vzepřela a odmítla as-Sáního pustit z vazby. Na její stranu se ve středu postavil Městský soud v Praze, který konstatoval, že zásah ministra Němce do případu byl nezákonný.

Ministr ale trvá na tom, že právní názor jeho ministerstva je správný, i když názor obecných soudů může být jiný. Při parlamentních interpelacích dnes rovněž odmítl pochybnosti některých poslanců, podle nichž by soudní řízení v Kataru nemuselo být korektní a nemuselo by pokračovat. Němec je přesvědčen, že řízení v Kataru by se opíralo o dostatečné důkazy, které by umožňovaly věc uzavřít.

Podezírání cizího státu, že soudní řízení by nemuselo být korektní, mu nepřipadá z hlediska vztahů rozumné. Podle Němce existují ze strany Kataru záruky, že bude v trestním řízení pokračovat. To ovšem zpochybnil právě městský soud.

Šámal: žádné stanovisko jsem nedal

Němcův úřad postup hájil paragrafem 448 trestního řádu, který upravuje předání trestní věci do ciziny. Mluvčí Petr Dimun před časem uvedl, že ministr konzultoval své rozhodnutí s předními odborníky na trestní právo - soudcem Nejvyššího soudu (NS) Zdeňkem Šámalem a prvním náměstkem ministra Vladimírem Králem: "Tito odborníci potvrdili, že rozhodnutí ministra je zcela v souladu se zákonem."

Soudce NS Šámal však ve středu uvedl, že k případu katarského prince al-Sáního nikdy nikomu nedával žádné právní stanovisko. "Já jsem se vyjadřoval pouze ke znění paragrafu 448 v obecné rovině, jenom k tomu, co říká ustanovení paragrafu 448 odstavec 1 a tečka, já jsem se vůbec nevyjadřoval k žádné konkrétní věci," prohlásil dnes Šámal. Dodal, že ke kauze katarského prince se vždy odmítal a nadále odmítá vyjadřovat.

Ministr Němec na odpolední tiskové konferenci řekl, že mu osobně Šámal řekl, že ministerstvo má v tomto případě právo rozhodnout.

Němec dodal, že experti jeho úřadu nyní hledají cestu, jak problém "inteligentně vyřešit". Existují prý tři variant, přičemž dvě vedou přes Nejvyšší soud, zbylá přes Ústavní soud.

Princův advokát chce k Ústavnímu soudu

U obvodního soudu pro Prahu 2 souběžně pokračuje hlavní líčení s princem. Před senátem by měly za zavřenými dveřmi vypovídat další ze zneužívaných dívek, počítá se i se svědectvím soudních znalců.

Na postup soudkyně si stěžoval princův obhájce Josef Lžičař. Předem prohlásil, že pokud městský soud názor obvodního soudu potvrdí, je připraven podat ústavní stížnost. "Soud by měl přerušit řízení a vyžádat si názor Ústavního soudu. Pokud tak neučiní, půjdu k Ústavnímu soudu já," nechal se slyšet Lžičař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám