Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil Jakubiskové podmínku za smrtelnou dopravní nehodu

– Brno • Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání herečky a producentky Deany Horváthové-Jakubiskové, která při autonehodě usmrtila chodce na přechodu. Obvodní soud pro Prahu 2 uložil Jakubiskové 2,5 roku vězení se čtyřletou zkušební dobou. Dostala také čtyřletý zákaz řízení, pozůstalým musí uhradit zhruba milión korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Deana Jakubisková na archivním snímku před soudem.

Článek

Nejvyšší soud dovolání označil za zjevně neopodstatněné, řekl v pondělí jeho mluvčí Petr Knötig.

Přesné důvody odmítnutí zatím soudci nezveřejnili, nejprve musí usnesení doručit Jakubiskové. Herečka má nyní ještě možnost podat ústavní stížnost, musela by ale argumentovat porušením svých základních práv. Verdikt je pravomocný od května, kdy jej potvrdil Městský soud v Praze.

V dovolání požadovala Jakubisková zrušení rozhodnutí soudů prvního i druhého stupně, tedy návrat kauzy prakticky na začátek. Nesouhlasila se závěrem, že se plně nevěnovala řízení tak, jak jí ukládají pravidla silničního provozu. Jela prý přiměřenou rychlostí.

Nehoda se stala v říjnu roku 2011 v pražské Krči, a to na křižovatce, kterou neřídí semafory. Přes přechod viditelně označený dopravním značením tam přecházel dvaašedesátiletý muž. Auta v prvním pruhu mu dala přednost, ve druhém pruhu ho však smetl mercedes Jakubiskové.

Hrubě podcenila situaci 

Svědkyní nehody byla lékařka, která chodci začala okamžitě poskytovat první pomoc. Zhruba hodinu po nehodě zraněný přesto zemřel. Při střetu utrpěl otok mozku a zlomeniny žeber a ruky. Jakubisková jela povolenou rychlostí 44 kilometrů za hodinu, orientační dechová zkouška ukázala, že před jízdou nepila alkohol.

Podle soudu však hrubě podcenila dopravní situaci, protože dostatečně nezpomalila a nesledovala provoz na silnici. Herečka tvrdí, že chodce neviděla přes vysoké odbočující auto a že jí vběhl pod kola, aniž by s ní navázal oční kontakt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám