Hlavní obsah

Jakubisková dostala 2,5 roku podmínku a zákaz řízení

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, jfk

Obvodní soud pro Prahu 2 uložil herečce a producentce Deaně Horváthové-Jakubiskové podmínku 2,5 roku a zákaz řízení za to, na přechodu srazila 62letého chodce, jenž na následky zranění zemřel. Žalobce pro ni navrhoval trest dva roky odnětí svobody nepodmíněně a zákaz řízení na šest let.

Reakce Deany Jakubiskové na rozsudekVideo: Novinky

 
Článek

Soudce nakonec Jakubiskovou odsoudil k 30 měsícům s odkladem na čtyři roky. Zakázal jí také řízení a nařídil uhradit škodu. Jakubisková se odvolala, verdikt tak není pravomocný.

Předseda senátu Milan Rossi označil vinu Jakubiskové za nepochybnou, a to bez ohledu na to, zda jí při jízdě přes přechod pro chodce zaclánělo jiné auto či ne.

„Dát přednost chodci na přechodu je důležitá povinnost,“ zdůraznil Rossi. „Situaci hrubě podcenila a způsobila smrt,“ podotkl soudce.

Pokud herečce při vjezdu na přechod cokoli bránilo ve výhledu, měla tomu svou jízdu přizpůsobit a zpomalit.

Možná toho lituje, ale nedokázala to žádnými skutky.
advokátka rodiny

Revizní znalecký posudek z oboru dopravy podle Rossiho prokazuje, že do muže narazila rychlostí kolem 40 kilometrů v hodině. Ta byla podle soudu sice v místě nehody povolená, ale vzhledem k situaci nikoli přiměřená. Silniční zákon přitom řidičům ukládá užívat rychlost přiměřenou okolnostem provozu.

Jakubisková před soudemVideo: Novinky

Podmíněný trest soud Jakubiskové udělil s ohledem na její předchozí bezúhonnost a dobu, jež uplynula od doby spáchání činu. Tu přitom z podstatné části vyplnilo právě čekání na znalecké posudky.

Nároky pozůstalých uznal senát v požadované výši, která vychází z běžně používaných tabulek (240 tisíc korun pro příbuzné v přímé linii a 175 tisíc pro sourozence). Přiznal jim i náklady spojené s pohřbem a soudním procesem.

Poškozeným nejvíc vadí, že se Jakubisková o rodinu nezajímala a nenabídla například pomoc s pohřbem. „Možná toho lituje, ale nedokázala to žádnými skutky,” uvedla advokátka rodiny.

Vůz mi bránil ve výhledu, tvrdí Jakubisková

„O přechodu pro chodce jsem věděla, stejnou cestou jsem už několik měsíců jezdila za manželem,“ vypověděla Jakubisková. „Když jsem se blížila ke křižovatce, nikdo zleva ani zprava po silnici nešel. Najednou se mi na kapotě objevil člověk, já zabrzdila a on odletěl,“ popsala osudný střet Jakubisková. Poškozený muž podle ní musel vyjít zpoza jiného vozu, který jí bránil ve výhledu. „Nemohla jsem vůbec nic dělat,” dodala.

Jakubisková poslala rodině sraženého muže kondolenční dopis a s pozůstalými se prý chtěla setkat prostřednictvím mediátora. Příbuzní oběti ale u soudu prohlásili, že s nimi chtěla jednat jen o tom, jak se budou vyjadřovat do médií. O to prý nestáli.

Deana Jakubisková poskytla rozhovorVideo: Novinky

Svědek výpověď zpochybnil

Výpověď Jakubiskové zpochybnil svědek Marek Láska, který tvrdí, že srážku viděl. Podle něj ve chvíli nehody na místě žádná jiná auta nebyla.

„Slyšel jsem ránu a pak viděl auto, jak nabralo chodce. Bylo tam auto, které srazilo chodce, a jinak nikde nic,” řekl Láska, který spolu s dalšími svědky poskytoval sraženému muži první pomoc.

Foto: Petr Horník, Právo

Deana Jakubisková před soudem.

Nehoda se stala předloni 17. října kolem 10:00 v pražské Krči na křižovatce ulic Chýnovská a Libušská na přechodu neřízeném semafory. Jakubisková podle policie nedala přednost muži, který přecházel komunikaci. Orientační dechová zkouška na alkohol byla negativní, žena jela povolenou rychlostí.

Kauza se k soudu dostala až téměř po dvou letech. Důvodem bylo zejména zpracovávání tří znaleckých posudků – kromě posudků obžaloby a obhajoby nechal soud vypracovat Ústavem soudního inženýrství VUT v Brně revizní znalecký posudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám