Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání lékaře, který udělal z pacienta feťáka

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání lékaře Pavla Brejly, jenž podle pravomocného verdiktu schválně přivodil pacientovi závislost na opiátech. Poté mu je prodával za přemrštěné sumy. Odmítnutí dovolání potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Městský soud Brejlův případ řešil v první instanci a uložil mu trest 7,5 roku vězení.

Foto: ČTK

Lékař Pavel Brejla

Článek

Brejla se podle rozsudku dopustil těžkého ublížení na zdraví ze zavrženíhodné pohnutky. Nesmí deset let vykonávat lékařskou praxi a musí zaplatit peněžitý trest pět miliónů korun. Odvolací vrchní soud označil jeho činy za projev "nejvíce odsouzeníhodné ziskuchtivosti".

Lékař podle spisu páchal trestnou činnost od března 2008 nejméně do listopadu 2010. Svého známého, bohatého podnikatele, léčil v mělnické nemocnici bez snahy konzultovat akutní zánět konečníku a následné bolestivé komplikace s dalšími specialisty. Bolest tišil návykovým dolsinem, přičemž údajně mnohokrát překročil povolené maximální dávky. Za opiát si postupně nechal zaplatit 11,5 miliónu korun.

Pacient léku zcela propadl. Nebyl schopný dál pracovat a kvůli dalším dávkám opiátu údajně rozprodal majetek. Závislost se muži nakonec stala osudnou - zabil se v autě u Mělníka, v krvi měl podle spisu znovu dolsin. V souvislosti s autonehodou však Brejla obviněn nebyl.

Lékař vinu popíral s tím, že podnikatele léčil, jak nejlépe uměl. Dolsin mu prý přestal předepisovat poté, co to primář z mělnické nemocnice zakázal. Následně pacientovi údajně poskytl opiát z vlastních zásob pouze v deseti případech, když byl muž zoufalý a vyhrožoval sebevraždou. Zbytek vypsaných receptů na dolsin vysvětloval Brejla tak, že přípravek užíval sám kvůli bolavým zádům.

Reklama

Výběr článků

Načítám