Hlavní obsah

Nejvyšší soud dal za pravdu agentuře Bison&Rose ve sporu s Babišem

Právo, Petr Kozelka

Zpět na začátek ke Krajskému soudu v Praze se vrací spor agentury Bison&Rose s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Agentura dosud marně požadovala omluvu za to, že ji Babiš spojil s výrobou fotomontáže zachycující tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) s nahou dívkou. Podle verdiktu Nejvyššího soudu (NS) ale justice špatně posoudila podstatu sporu, a musí proto případ znovu rozhodnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na archivním snímku.

Článek

Spor má své počátky v roce 2015. Chovanec tehdy fotografii zveřejnil na svém Twitteru a tvrdil, že si ji objednali „pracovníci jistého vydavatelství“ s cílem ho kompromitovat. Naznačil, že může jít o útok z okruhu vládního hnutí ANO, jehož předseda Babiš byl tehdy přes skupinu Agrofert majitelem mediální společnosti Mafra. Později převedl Agrofert do svěřenských fondů.

Babiš reagoval výroky, že fotomontáž je „nějaká provokace z pera Bison“. Firma se proti spojení s politikou ohradila, žalobou chtěla dosáhnout zveřejnění omluvy. U Krajského ani Vrchního soudu v Praze ale neuspěla, proto podala dovolání k NS a senát v čele se Zdeňkem Desem jí nakonec dal za pravdu.

Babiš se Bison&Rose za spojení s fotomontáží omlouvat nemusí

Domácí

Soudci upozornili, že justice špatně Babišovy výroky označila jako hodnotící úsudky místo toho, aby je brala jako skutková tvrzení. „Nejedná se o hodnotící úsudky, nýbrž o tvrzení faktu, která mají povahu konkrétních skutkových tvrzení, a jako taková musí být testována z pohledu jejich pravdivosti. Jinými slovy, tyto výroky nikterak nevyjadřují subjektivní názor žalovaného, tudíž nemohou být hodnotícími úsudky. Jde totiž o tvrzení, jehož pravdivost je ověřitelná,“ konstatoval NS.

„Skutkové tvrzení se opírá o fakt, objektivně existující realitu, která je zjistitelná pomocí dokazování, pravdivost tvrzení je tedy ověřitelná. Hodnotící soud naopak vyjadřuje subjektivní názor svého autora, který k danému faktu zaujímá určitý postoj tak, že jej hodnotí z hlediska správnosti a přijatelnosti, a to na základě vlastních subjektivních kritérií,“ dodali soudci. U krajského soudu by se v novém procesu tedy měla dokazovat pravdivost Babišových tvrzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám