Hlavní obsah

Nejkurióznější zásahy hasičů 2008: Kůň ve výloze nebo přimáčklá hlava řidiče

Novinky, hu, vm

Mezi desítkami tisíc zásahů, které v tomto roce řešili hasiči, se našly kuriózní, vtipné, ale i nepochopitelné případy. Lze mezi ně zařadit například koně, který prošel výkladní skříní jednoho butiku, hráče kulečníku, kteří zkoušeli hloubku děr hracího stolu nebo ptáka, který uhořel na elektrickém vedení a stačil při tom zapálit pole.

Článek

Kůň, který vozí v kočáru lázeňské hosty, se v červenci v centru Karlových Varů zřejmě nudil a rozhodl se zajít na nákupy.

Do jednoho butiku však vstoupil prosklenou výlohou, což neměl dělat, protože si o střepy poranil nohy. Znaven v obchodě zalehl a jal se odpočívat.

"Během chvilky však přijeli hasiči, koně se jim podařilo vyvést na ulici a poskytli mu předlékařskou pomoc, když mu obinadlem omotali poraněné nohy," vylíčil Petr Kopáček.

Řidič málem přišel o hlavu

Auto s opilcem za volantem vylétlo v lednu u Poličné na Vsetínsku po nehodě ze silnice a otočilo se na střechu. V letu mladík částečně vypadl rozbitým oknem dveří ven a jeho hlava zůstala zaklíněná pod střechou vozu.

"Hasiči museli při vyprošťování postupovat velmi opatrně, převrácený vůz zvedli na nafukovacích vacích, aby se pomalu uvolnilo sevření hlavy pod střechou," popsal mluvčí Petr Kopáček. K překvapení všech záchranářů byl však řidič po hrůzostrašné nehodě zraněn jen velmi lehce.

"Život mu totiž zachránila malá zemní prohlubeň, kde jeho hlava po přemetu skončila. Hasiči řidiče z nepříjemné polohy vyprostili a s projevujícími se známkami podnapilosti putoval do péče zdravotníků záchranné služby," dodal Kopáček.

Kulečník může být nebezpečný

V restauraci ve Staré Roli museli karlovarští hasiči zachraňovat dva hráče kulečníku, kteří strčili ruce do otvorů pro kulečníkové koule a nemohli je vytáhnout zpět. Vyvrátili tím mýtus, že kulečník je bezpečná hra.

:.Kulečník vypadá nevinně, ale je to po čertech nebezpečný sport.foto: Novinky/Dana Kysučanová

Žhářem byl sebevražedný opeřenec

Ohěň musely v červenci likvidovat desítky profesionálních a dobrovolných hasičů  nedaleko Jakartovic na Opavsku. Žháře, který požár založil, však nebylo možné potrestat.

"Požár zřejmě způsobil nešťastný pták, který se rozhodl usadit na sloupu vysokého napětí na okraji pole. Na sloup dosedl tak nešikovně, že vyzkratoval elektrické dráty a jeho hořící tělo, které dopadlo dolů na okraj pole, obilí zapálilo. Silný vítr se pak postaral o rychlé rozšíření požáru. Celkem shořelo asi 15 hektarů obilí." Škoda způsobená  požárem byla odhadnuta na 370 tisíc korun.

Dívka uvízla v automatu na hračky

Zřejmě nepřekvapí, že častými aktéry kuriózních situací jsou děti. Mimořádně odvážná byla v tomto ohledu šestnáctiměsíční holčička, která se v červenci v hodonínském obchodním centru rozhodla podívat přímo dovnitř automatu na hračky. V nestřeženém okamžiku prolezla dvířky do boční části proskleného automatu, zpátky se ovšem dostat nedokázala, protože si sama dvířka blokovala.

"Plačící vyděšené dítě se maminka snažila uklidňovat tím, že mu dovnitř škvírou mezi dvířky házela bonbóny," uvedl tiskový mluvčí hasičů Petr Kopáček. Vyděšené dítě museli vyprostit až hasiči.

Dalším dítětem ve svízelné situaci byl chlapec, který lovil příliš hluboko v automatu na krmení v zoo Lešná. Ten museli hasiči celý rozmontovat. Dítěti se naštěstí nic vážného nestalo.

:.Jako bolestné dostal chlapec dráčka Záchranáčka.

Záchodové prkénko na krku

V Žatci si jiný chlapec doma přetáhl přes hlavu na krk dětské záchodové prkénko. Když ho chtěl sundat, nepodařilo se to ani jemu ani jeho matce. Ta po několika hodinách marných pokusů chlapce vysvobodit zavolala na tísňovou linku 112.

"Hasiči pak chlapce i s matkou odvezli na stanici, kde dítě nežádoucího nákrčníku zbavili. A chlapec se ještě seznámil s hasičskými auty, takže zapomněl i na své útrapy," řekl Kopáček.

Chemik amatér

Mnoho zásahů mají na svědomí amatérská opatření a zlepšováky. Přesvědčil se o tom mladík, který chtěl vloni v prosinci po celodenním lyžování v Desné přespat ve svém autě. Aby mu nebylo v noci chladno, přitopil si plynovým topením „Pohoda“ s desetikilogramovou plynovou lahví.

Pohodu v autě lyžaři přerušil výbuch, který ho katapultoval dveřmi z vozu ven. Z propanbutanové lahve totiž unikal plyn. "Mladík jako zázrakem utrpěl jen lehčí popáleniny na rukou a měl ohořelé vlasy," sdělil Petr Kopáček.

Nepozornost řidiče kamionu způsobila dopravní kolaps  

Na českých silnicích hoří každoročně přibližně dva tisíce aut, nejčastěji kvůli technické závadě. To, co však způsobil v březnu řidič kamiónu v Praze na Bělehradské ulici, se jen tak nevidí.

Odvážně se totiž rozjel pod most, aniž by si spočítal výšku své soupravy. "Návěs se zde zaklínil pod železniční viadukt. A aby toho nebylo málo, strhl přitom tramvajovou trolej a následné jiskření pak návěs zapálilo," vylíčil mluvčí hasičů sled dalších událostí.

:.Řidič prostě neměl výšku mostu "v oku".  Foto: Milan Pacík - HZS Praha

"Po uhašení požáru hasiči kamion zpod mostu vyprostili, ovšem opravy mostovky na místě trvaly ještě řadu hodin. Nehoda na místě zablokovala jednu z nejvytíženějších tras městské dopravy, hodinu a půl nemohly po mostě jezdit ani vlaky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám