Hlavní obsah

Nejdřív dostal v metanolové kauze osm let, nyní ho soud obvinění zprostil

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S obrovským pocitem úlevy odcházel v úterý od Krajského soudu v Ostravě Petr Hlava z Karvinska. Ještě v roce 2013 mu tentýž soud vyměřil osm let nepodmíněně za to, že dal údajně do oběhu téměř 80 litrů falešné vodky se smrtícím obsahem metanolu. Soud ho ale tentokrát zprostil obvinění, protože nebylo prokázáno, že právě on byl součástí řetězce, na jehož konci byl jeden mrtvý a čtyři přiotrávení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Hlava si u ostravského krajského soudu vyslechl zprošťující rozsudek.

Článek

Jde už o čtvrtý verdikt v této jediné kauze, která měla původně dva obžalované. Kromě Petra Hlavy to byl ještě Marek Ženíšek.

Soud před necelými čtyřmi lety uznal oba muže vinnými z úmyslného obecného ohrožení a každému vyměřil osm let vězení. Ženíšek jedovatý alkohol podle původního nepravomocného verdiktu získal od Hlavy a poskytl ho dalším lidem, kteří ho částečně zkonzumovali v zahradní chatce.

Vrchní soud v Olomouci ovšem rozsudek po roce na podnět obhájců i obžaloby zrušil a nařídil nové projednání. To se opakovalo ještě třikrát. Ženíšek si v současnosti odpykává o něco nižší, již pravomocný pětiletý trest, o Hlavovi musel ostravský soud rozhodnout nyní znovu.

„Trestný čin se stal, ale nebylo prokázáno, že ho spáchal obžalovaný Hlava,“ konstatoval soudce Petr Novák.

Soud měl pochybnosti o tom, zda Ženíšek alkohol koupil právě od Hlavy. Proti obžalovanému stál podle názoru soudce jediný důkaz – výpověď spoluobžalovaného Ženíška. Tu ale soud nakonec vyhodnotil jako nevěrohodnou.

Celá řada tvrzení jednotlivých svědků koliduje s důkazy objektivní povahy.
Petr Novák, soudce

„Pokud by mělo být rozhodnuto na základě jediného důkazu, pak by mělo jít o důkaz naprosto jasný, který nepřipouští žádné pochybnosti. Taková situace tady není,“ řekl soudce a připomněl, že Ženíšek své výpovědi během trestního řízení měnil. Rozpory jsou i ve výpovědích dalších svědků. „Celá řada tvrzení jednotlivých svědků koliduje s důkazy objektivní povahy,“ řekl soudce.

Petr Hlava od počátku jakoukoliv vinu popíral a tvrdil, že Ženíškovi žádný alkohol neprodal.

Tragédie se odehrála v zahradní chatce v Doubravě na Karvinsku v září roku 2012, kdy Českou republikou otřásala metanolová aféra. Právě zde pět kamarádů popíjelo Vodku Helsinky, kterou získali od Ženíška.

„Byla to krásná láhev. Vypil jsem pět štamprlí a pak mě to chytlo. Strávil jsem šest týdnů v nemocnici,“ řekl jeden z poškozených, který částečně ochrnul na levou polovinu těla. „Křiví mi to ruce, mám špatnou chůzi a musím chodit o holi,“ vypověděl u soudu.

Rozhodnuto ještě není

Ani nynější rozsudek není pravomocný, státní zástupce David Bartoš si ponechal lhůtu pro případné odvolání. „Počkám na písemné vyhotovení rozsudku,“ řekl Bartoš.

Ten připustil, že nyní je poněkud jiná situace než v době, kdy byla obžaloba podána, nicméně v závěrečné řeči odmítl, že by Hlava neměl s případem nic společného, jak tvrdí, a navrhoval uznat ho opět vinným.

Dosud nejvyšší tresty související se sérií metanolových otrav vynesl v roce 2014 Krajský soud ve Zlíně. Míchačům kontaminované směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vyměřil doživotí za obecné ohrožení, hlavnímu distributorovi Jiřímu Vaculovi patnáct let. Zatímco Vacula trest přijal, dva doživotně odsouzení si podali odvolání, které ale vrchní soud v Olomouci v roce 2015 zamítl.

Kromě toho se na různých soudech v České republice v uplynulých letech projednávaly i další podobné případy různého rozsahu a závažnosti. Zatím poslední rozsudek padl u zlínského krajského soudu letos v únoru, kdy šestice obžalovaných dostala nepodmíněné tresty za distribuci závadných lihovin a zavinění devíti úmrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám