Hlavní obsah

Nefungující firmy bez zaměstnanců, ale desetimilionové obraty. Policie popsala daňový byznys

Praha

Policie v pátek zveřejnila detaily k daňovému zátahu z počátku tohoto týdne. Obviněno bylo celkem 24 lidí, z nichž 17 bylo Čechů. Krácení daní probíhalo formou bílých koní a nefungujících firem, které ale vykazovaly desetimilionové obraty. Škoda byla vyčíslena na 270 milionů korun.

Domovní prohlídka u jednoho ze zadrženýchVideo: Policie ČR

 
Článek

Trestnou činnost řídili hlavní organizátoři, kteří dosazovali do statutárních orgánů firem bílé koně. Několik firem podle policie nemělo žádné zaměstnance, kanceláře, vybavení a další věci potřebné k podnikání. Vykazovaly však roční obraty v řádech desítek milionů korun.

Foto: Policie ČR

Auto zajištěné u obviněných.

„Obchodní transakce se podle závěrů kriminalistů skládaly ze zcela fiktivních obchodů a dále faktických obchodů s cigaretami. Tato celá konstrukce měla sloužit pouze ke krácení daní daně z přidané hodnoty a daně z příjmu právnických osob,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Foto: Policie ČR

Cennosti zabavené obviněným.

Podle něj bylo obviněno 24 lidí z trestného činu „účast na organizované zločinecké skupině” a „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby”. Domovní prohlídky probíhaly v Praze, Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Dva organizátory vzal soud do vazby.

Podle kriminalistů skupina od roku 2016 zkrátila daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob o více než 270 milionů korun.

Foto: Policie ČR

Cennosti zabavené obviněným.

„Při realizaci bylo rovněž provedeno rozsáhlé zajištění majetků obviněných osob v prozatímní výši cca 68 milionů korun,” uvedl Ibehej s tím, že šlo o domy, byty, automobily, peníze, šperky a hodinky.

„Dále došlo k zajištění několika střelných zbraní, které byly legálně i nelegálně držené,“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám