Hlavní obsah

Nechala kojence na mrazu napospas osudu, soud mladé matce zpřísnil trest

Novinky, kub
Praha

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zpřísnil trest dívce původem z Vietnamu, která loni v únoru odložila na ulici u opuštěného domu v Praze své novorozené dítě. Odvolací soud 22leté matce pravomocně uložil trest za pokus o vraždu, mimořádně snížený na pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ženu původně poslal letos v červnu na 2,5 roku do vězení za odložení dítěte Městský soud v Praze, proti čemuž podalo odvolání státní zastupitelství, které případ žalovalo jako pokus o vraždu.

Podle soudkyně vrchního soudu Pavly Augustinové bylo odvolání důvodné, její senát rozhodl zejména na základě analýzy kamerového záznamu z ulice, kde matka dítě odložila.

Ohledně toho, co následovalo, totiž spočíval hlavní spor obžaloby a obhajoby – zatímco státní zastupitelství tvrdilo, že mladá matka dítě nechala na mrazu a odešla s plným vědomím, že potomkovi hrozí smrt, podle advokáta jeho klientka jen poodešla a vyčkala do chvíle, než se objeví kolemjdoucí, přičemž na smrt dítěte ani nepomyslela.

„Výpověď obžalované byla účelová,“ odůvodnila soudkyně rozhodnutí. Podle soudu matka poté, kdy potomka odložila, z místa odešla. Nechala ho přitom na betonové podestě u vchodu do vybydleného domu v opuštěné ulici, kam není vidět a lidé tudy příliš nechodí. „Odešla s vědomím, že dítě nebude v dohledné době nalezeno,“ dodala soudkyně.

Mladá matka odložila novorozence na mráz, dostala 2,5 roku

Krimi

Podle ní matka odložila dítě v únorový den kolem 17. hodiny, kdy se nezadržitelně blížila tma, teplota ovzduší se pohybovala kolem nuly a dále s přibývajícím soumrakem klesala. Žena si podle verdiktu musela být vědoma toho, že dítěti reálně hrozí podchlazení a smrt.

Dívka podle policejních vyšetřovatelů loni v únoru nechala svého šest týdnů starého syna u domu v Praze v Nuslích. Dítě leželo na chladném betonu oblečené jen v čepici, rukavicích a overalu, pod kterým mělo body a ponožky.

Obviněná před soudem již dříve řekla, že jednala zkratkovitě a svého činu lituje. Měla podle svých slov neshody v rodině, pro kterou bylo její mateřství problém, navíc o syna nejevil zájem ani jeho otec. Nebyla si v osudnou chvíli jistá, zda péči o dítě zvládne, rozhodla se proto, že dítě nechá ležet venku s tím, že ho někdo najde a postará se o něj.

Novorozence nakonec zachránil souhrou okolností mladý muž, který nedaleko zaparkoval auto. Dítě odnesl domů a zavolal policii. Muž později dostal za záchranu života kojence ocenění od policie a záchranné služby.

Matku, která odložila dítě do popelnice v Teplicích, dopadli díky roztrhané školní práci

Krimi

Odsouzená má podle soudních znalců sice nižší intelekt, byla si ale vědoma toho, co dělá. Soudkyně rovněž zmínila, že matka musela vědět o babyboxech, kam lze dítě bezpečně odložit, případně si mohla tyto informace zjistit například na internetu, se kterým si podle soudkyně ví rady již vzhledem k tomu, že si tam uměla najít informace o tetování, které si nechala udělat krátce po činu.

Za pokus o vraždu spáchanou na dítěti hrozilo dívce nejméně patnáct let vězení. Odvolací soud ale přistoupil k mimořádnému snížení trestu, důvodem byl fakt, že mladá matka byla ve složité rodinné situaci, nebyla dosud soudně trestaná a případ dopadl naštěstí dobře.

Dítě je v náhradní péči a stará se o něj jeho babička, matka obžalované. Zatímco žalobkyně žádala u vrchního soudu přehodnocení činu na pokus o vraždu a tím i přísnější trest vězení, obhájce ženy navrhoval uložení podmíněného trestu. Sama obžalovaná soudu sdělila, že se již dokáže a chce o dítě postarat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám