Hlavní obsah

Nechal známé napít se tekuté extáze, ti zkolabovali. Ve vězení stráví pět let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za podání tekuté extáze na jedné ze špindlerovských diskoték známým, kteří potom zkolabovali, stráví osmadvacetiletý Petr Novotný pět let ve vězení. Vrchní soud v Praze vyslyšel odvolání státního zastupitelství a původní čtyřletý trest, který Novotný obdržel v říjnu u královéhradeckého soudu, o jeden rok zpřísnil. Verdikt je pravomocný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Petr Novotný v soudní síni hradeckého krajského soudu na začátku hlavního líčení. (archivní snímek)

Článek

„Čtyři roky jsou za jednání obžalovaného nepřiměřeně mírnou sankcí, s ohledem na společenskou škodlivost toho jednání,“ uvedl soudce Ivan Elischer. „Pouze včasným kvalifikovaným zásahem záchranné služby nedošlo k fatálním následkům a obžalovaný neposkytl zdravotníkům žádnou součinnost,“ dodal.

Soud také přihlédl k tomu, že závažnost zdravotních potíží poškozených byla dána kombinací drogy s alkoholem. Novotný si podle soudu musel být vědom, že jeho známí alkohol požívali. „Obžalovaný poskytl danou látku a nevěděl, jaké mohou být její účinky a musí odpovídat za ty následky,“ řekl Elischer.

Novotný už v minulosti několikrát řídil auto pod vlivem alkoholu, ale i například pervitinu, za což dostal několik pokut a zákazů řízení.

„I pro jeho lehkomyslnost a sklon k protiprávnímu jednání jsme ten trest zpřísnili,“ podotkl Elischer.

Barmanovi pomohl potok, dalším nemocnice

Novotný dovolil v červnu 2015 nad ránem na diskotéce ve Špindlerově Mlýně, aby se tři lidé napili z jeho lahve s „tekutou extází“, psychotropní látkou GHB (kyselinou 4-hydroxybutanovou).

Šlo o barmana diskotéky a jeho kamaráda s přítelkyní. Zatímco barman trpěl jen menšími zdravotními potížemi a stačilo mu opláchnout se v potoce, jeho známí zkolabovali a život jim zachránila rychlá záchranná služba a doktoři z vrchlabské nemocnice, kam byli oba poškození následně převezeni.

Novotný se hájil tím, že lahev dostal od neznámých lidí v jednom ze špindlerovských barů. Sám se z ní prý několikrát ten večer napil, po asi šesti nebo sedmi pivech a několika panácích.

„Sám nezvracel, nemotal se, pouze si připadal jistým způsobem unavený,“ uvedl v odvolání Novotného obhájce Josef Zeman. Soud tento argument smetl ze stolu s tím, že Novotný drogu požíval v relativně dlouhém časovém rozpětí a podle svých slov z lahve vždy usrkl, zatímco poškození se z lahve přímo napili.

Zeman také podotkl, že Novotný se s poškozenými bavil o tom, o jakou drogu se jedná, a popsal jim účinky. „Zachoval potřebnou míru opatrnosti a to zavinění zde dáno není,“ dodal Zeman a navrhl pro svého klienta podmíněný trest.

Státní zástupkyně naopak požadovala trest vyšší, byť stále mimořádně snížený pod zákonnou trestní sazbu, která v tomto případě činí deset až osmnáct let vězení. Čtyřletý trest jí přišel až příliš mírný.

„Velice mě mrzí, co se stalo. Jsem rád, že poškození jsou živí a nic vážného se jim nestalo,“ prohlásil Novotný na závěr jednání. „Byla to jenom výjimečná situace, za normálních okolností mám desetiměsíčního syna, žiju  s přítelkyní, podnikám jako elektrikář, vedu řádný život,“ dodal Novotný.

Novotný musí také pojišťovnám zaplatit skoro devadesát tisíc korun za léčbu poškozených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám