Hlavní obsah

Nebyla to sebeobrana, ani vražda: Policie navrhla obžalovat střelce v Zubří ze zabití

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zubří

Kriminalisté navrhli státnímu zastupitelství, aby obžalovalo 50letého střelce obviněného z usmrcení muže loni v hospodě v Zubří na Vsetínsku. Původně byl útočník obviněn z vraždy, trestní stíhání ale žalobce zrušil. Policie po dalším vyšetřování a zejména znaleckých posudcích případ vyhodnotila jako zabití, za což muži hrozí až desetileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se stala loni 6. října kolem 18. hodiny. Padesátiletý muž střílel z legálně drženého revolveru na muže o rok staršího, který utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Podle mluvčí policie Lenky Javorkové se oba muži pohádali a začali se rvát. „Starší z mužů mladšího částečně zalehl svým tělem, přičemž mladší se nemohl dostat ven. Ze strachu, že ho ležící muž udusí, vytáhl v silném rozrušení z ledvinky připevněné na těle revolver, ze kterého na muže ležícího na něm vystřelil,” sdělila ve středu mluvčí.

Oba muži byli podle Javorkové v době incidentu opilí, znalecký posudek stanovil dvě promile alkoholu.

„V průběhu vyšetřování policie zadala několik znaleckých posudků z oboru zdravotnictví, psychologie, psychiatrie a z oboru kriminalistiky. Závěry posudků a další důkazy vylučují, že by se obviněný bránil v intencích nutné obrany a použití zbraně v tomto případě nelze ani právně kvalifikovat jako zvlášť závažný zločin vražda,” upřesnila mluvčí.

Obviněný je stíhán na svobodě a za zabití mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám