Hlavní obsah

Názvy policejních akcí jsou často rozmarem detektiva

Novinky, Petr Nový

Koblih, Cedule, Island, Javírek, Úklid. To není slovní cvičení, ale tak policisté a celníci pojmenovali vyšetřované případy. Jak vlastně názvy jednotlivě vyšetřovaných případů vznikají?

Článek

„Hlavně v tom nehledejte systém a logiku,“ říkají policisté. Jak se shodují zástupci většiny elitních policejních útvarů, za pojmenováním akce zpravidla stojí náhoda a momentální rozmar detektiva, který má případ přidělen.

Ale nějaká souvislost s případem se většinou najde. „Kriminalistům jednoduché označení pomáhá v orientaci mezi velkým množstvím případů, na kterých pracují,“ vysvětlil důvody názvů kauz mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Právě protikorupční policie přitom koncem 90. let založila zřejmě nejznámější spis nazvaný Krakatice. Na několika tisících stran se zabývá vazbami kmotra českého podsvětí Františka Mrázka na některé politiky.

Mrázkovu vraždu z ledna 2006 zase Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřoval pod názvem Pokr. „Krycí název trestnímu spisu dává detektiv, který případ vyšetřuje. Zpravidla má ale název nějakou spojitost s případem,“ vysvětlil jednoduchá pravidla mluvčí útvaru Pavel Hanták.

KRYŠTOF byl jen jeden, ale...

Veřejnost má ale zažitou i jinou policejní akci. V roce 2003 policie poprvé využila jména patrona pocestných, svatého Kryštofa, po kterém pojmenovala celorepublikovou dopravní akci. „Přitom Kryštof byl název pouze pro jednu z mnoha dopravně-bezpečnostních akcí. Když dnes ale policie oznámí jakoukoli podobnou akci, v médiích se okamžitě objeví, že je další Kryštof, byť se akce jmenuje úplně jinak,“ podotkl Skřepek.

MONTENEGRO jako Černá hora v Krkonoších

Právě včera se policisté s celníky chlubili, že zadrželi několik organizátorů drogových obchodů a kurýrů, kteří převáželi do Česka větší množství heroinu. Celá akce nesla název Montenegro, což podle vyjádření celníků v překladu znamená Černá hora v Krkonoších. Ale jinak prý s celou akcí název nesouvisí. Přes balkánskou Černou Horu ale rovněž vede jedna z důležitých drogových cest.

MRZÁK si vzal život sám

V roce 2003 se ÚOOZ zabýval případem pachatele, který ukládal bomby a řezal kolejnice. Na místě činu vždy zanechal podpis v podobě písmene „M“. Celý případ začal výbuchem bomby na poliklinice ve Vysočanech. Trestní spis dostal název Mrzák a pachatel nakonec spáchal sebevraždu.

Shozené peníze

Ve stejném roce umístil neznámý pachatel výbušninu na most v Olomouci. Poté požadoval velké množství peněz, které měla policie v několika balíčcích shodit z vrtulníku na různých místech Moravy. Vyhozené peníze si ale ani v jednom případě nevyzvedl a dosud zůstává pro policii neznámý. Případ dostal krycí název Shoz.

Není HRNEC jako hrnec

V minulosti celníci zakročili proti obchodníkům s drogami v rámci akce s bizardním názvem Hrnec. „Byl odvozen od toho, že v kontejneru, ve kterém byly drogy dopraveny, mělo být podle průvodních dokumentů přepravováno kuchyňské nádobí,“ vysvětlil asociaci mluvčí celního ředitelství Jiří Barták.

Často tajemné názvy z policejní práce najdeme v činnosti Národní protidrogové centrály. Co znamenají názvy jako Aloha, Majmun, Fungi, Dud, Bach, Merec, Camello či Varoma, se můžeme jen domnívat.

Operace ELF

A věděli jste o operaci Elf? Asi i krásní elegáni z lesních říší mají co dělat s českými protidrogovými policisty. Otázkou zůstává, zda se opravdu trojice zadržených výrobců drog řadí do elfské společnosti, nebo si jen policista při hledání názvu operace vzpomněl na sličného lukostřelce se špičatýma ušima.

Akce KOBLIH

Olomouckému podsvětí dobře známý kriminálník inspiroval tamní policisty ke zvolení jeho přezdívky do názvu celé akce. Na jejím konci bylo zadržení právě onoho tajemného muže – Kobliha, jenž se místo poctivé práce věnoval výrobě a distribuci pervitinu široké drogové veřejnosti na Olomoucku.

Klec zaklapla koncem února a Koblih si na koblihách může pochutnat jen za zamřížovaným oknem, pokud je tato pochoutka v nabídce vězeňských kantýn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám