Hlavní obsah

Navigace začne řidiče upozorňovat na aktuální nehody na trase

Právo, Jiří Novotný

Příliš krutou daň si v Česku vybírají silniční nehody. Od začátku letošního roku do 17. července při nich zahynulo 608 lidí. Ke snížení nehodovosti by měla přispět lepší informovanost řidičů. Ve zkušebním provozu je nyní v Česku služba RDS-TMC, která bude řidiče přes navigaci v autě průběžně informovat o dopravních nehodách i tvořících se kolonách.

Foto: René Volfík, ČTK

Nová služba pomáhá řidičům vyhnout se kolonám.

Článek

„Člověk, který ví, co se před ním na trase děje, se zpravidla chová ohleduplněji k ostatním účastníkům provozu a lépe dodržuje pravidla,“ prohlásil Jaroslav Zvára, který má na ministerstvu dopravy na starosti koordinaci zavádění jednotného systému dopravních informací.

„Službu RDS-TMC mohou využívat všichni řidiči, jejichž navigační přístroje ji podporují. Ty nejlevnější, které jsou toho schopny, si lze pořídit už za 6000 korun,“ ujistil Zvára. Informace do RDS-TMC vysílá v současné době pražská Technická správa komunikací a Národní dopravní informační a řídící centrum v Ostravě.

K většině navigací je ale potřeba přikoupit speciální anténu, která dokáže signál přijmout.

Navigace řidiči ukáže, že v plánované trase je nyní nehoda nebo překážka a sama navrhne, kudy ji objet.

Při silničních nehodách letos už zahynulo 608 lidí

„Ve srovnání se stejným loňským obdobím zemřelo sice o 55 lidí méně, ale přesto jde o příliš vysoké číslo. Vždyť na počet obyvatel umírá u nás na silnicích dvakrát více osob než například v Nizozemsku či Skandinávii,“ řekl Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Dopravní policie se obává, že před začátkem nového školního roku, kdy se budou vracet děti z prázdninových pobytů a turisté z dovolených, ještě přibude nehod s tragickými následky.

„Jen za minulý týden došlo v ČR k celkem 3144 nehodám, při nichž bylo usmrceno 19 lidé a 597 zraněno. Zahynuli čtyři řidiči aut, čtyři spolujezdci, čtyři chodci, čtyři cyklisté a tři motocyklisté,“ upřesnil Tesařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám