Hlavní obsah

Násilník ze hřbitova sám požádal o kastraci

Právo, Petr Kozelka
Brno

Třiapadesátiletý František Zejda podle znalců trpí sexuální deviací s velkou mírou agrese. Podle obžaloby znásilnil na hřbitově tři stařenky, další okradl a posílal jim perverzní dopisy. Zejda se sám rozhodl, že se nechá vykastrovat. Nechce se už totiž nikdy dopustit ničeho podobného. O jeho osudu rozhodne brněnský městský soud.

Článek

Žalobce viní Zejdu ze tří útoků, dvou na brněnském centrálním hřbitově, dalšího se měl dopustit ve Vranově na Brněnsku. Tam přepadl sedmaosmdesátiletou stařenku, strhal z ní prádlo a hned vedle hrobu jejích rodičů a manžela ji chtěl znásilnit. Srdnatá stařena se ale do chlípníka pustila konvicí na vodu a zahnala ho na útěk.

„V minulosti se snažil navázat sexuální kontakt se ženami tím, že je okradl a psal jim obscénní dopisy s tím, že jim jejich věci vrátí, pokud s ním budou mít pohlavní styk,“ nastínil Zejdovu osobnost soudní znalec.

Šla jsem podél hřbitovní zdi, když mě někdo zezadu chytil. Začala jsem křičet o pomoc, ale dal mi hadr přes ústa. Volala jsem Panu Marii i Josefa.
jedna z napadených žen

„Jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný kvůli možnosti dalších útoků, měl by nastoupit ústavní sexuologickou léčbu. Šance na jeho resocializaci je nízká,“ dodala znalkyně-psychiatrička. Znalci také upozornili, že napadených žen může být více, neboť Zejda útočil na hřbitovech, kde se pohybují hlavně osamělé ženy.

Zejdův obhájce Pavel Holub požadoval slyšení znásilněných žen z brněnského hřbitova před soudem. Jedna z nich, devětasedmdesátiletá seniorka, ale už zemřela. U soudu proto jen zazněla její výpověď na policii.

„Šla jsem podél hřbitovní zdi, když mě někdo zezadu chytil. Začala jsem křičet o pomoc, ale dal mi hadr přes ústa. Volala jsem Pannu Marii i Josefa, ten chlap mi ale řekl, ať jsem zticha, že má nůž. Pořád mi vykal a ptal se, kolik je mi let,“ vypověděla nešťastná seniorka poté, co ji měl Zejda za památníkem padlých sovětských vojáků znásilnit.

Verdikt nad Zejdou by měl u brněnského soudu padnout do několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám